BMW će potrošiti 1.7 milijardi na razvoja električnih vozila u SAD-u

Administrator Bajdena je objavio da dodeljuje 2,8 milijardi dolara kompanijama koje razvijaju materijale za EV baterije, a sada BMW navodi da će uložiti još 1,7 milijardi dolara u izgradnju električnih vozila u Americi.

BMW će potrošiti 1.7 milijardi na razvoja električnih vozila u SAD-u

BMW planira izradu baterijskih ćelija za EV

Jedna milijarda dolara će ići na proširenje proizvodnog pogona u Spartanburgu u Južnoj Karolini za proizvodnju električnih vozila, dok je preostalih 700 miliona dolara namenjeno za izgradnju visokonaponskih baterija. Fabrika Spartanburg, kako kompanija naziva proizvodni pogon, dom je popularnih vozila “X”. BMW namerava da napravi najmanje šest električnih BMW X vozila do 2030. godine, kada Bajdenova administracija takođe ima za cilj da EV napravi polovinu prodaje novih automobila u SAD-u.

BMW takođe planira da napravi baterijske ćelije šeste generacije koristeći tehnologiju kompanije Envision AESC, koja će izgraditi pomenutu fabriku baterija. Kompanija tvrdi da nove baterije nude 20% veću gustinu energije od trenutne tehnologije, kao i 30% brže punjenje i veći domet. Pored toga, oni će uključivati oko 60% manje emisije CO2 korišćenjem sekundarnih minerala i obnovljive energije tokom proizvodnje.

Pročitajte i:  Prva baterija za domet od 1.000 km 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: