ERP 2024

Google koristi AI za otkrivanje poplava i požara

Alat pod nazivom Flood Hub je sada dostupan širom sveta.

PCPress.rs Image

Upozorenja o poplavama i do nedelju dana unapred

Poslednjih nekoliko godina Google koristi veštačku inteligenciju za razvoj sistema koji može da predvidi poplave. Takođe, kompanija je razvila alate za praćenje šumskih požara. Uoči klimatske konferencije, COP27 koja se održava sledeće nedelje, kompanija je objavila da proširuje svoje sisteme.

Google navodi da će nuditi prognozu za poplave u još 18 zemalja. To su Brazil, Kolumbija, Šri Lanka, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Demokratska Republika Kongo, Obala Slonovače, Gana, Gvineja, Malavi, Nigerija, Sijera Leone, Angola, Južni Sudan, Namibija, Liberija i Južna Afrika. Kompanija je ranije nudila upozorenja o poplavama korisnicima u Indiji i Bangaldešu. Korisnici su dobijali upozorenjima na Android uređajima i telefonima na kojima je instalirana aplikacija Google pretraga.

Takođe, Google je učinio alat pod nazivom Flood Hub dostupnim širom sveta. Flood Hub prikazuje prognozu poplava na mapi i pokazuje kada i gde bi se one mogle pojaviti pomoću iglica označenih bojama.

Pročitajte i:  Circle to Search - uskoro i prevod jezika

Kompanija se nada da će alat pomoći ljudima koji su direktno u opasnosti od poplava kao i da će pomoći organizacijama i vladama u brzoj reakciji.

„Ovo proširenje geografske pokrivenosti je moguće zahvaljujući našim nedavnim otkrićima u modelima predviđanja poplava zasnovanim na veštačkoj inteligenciji. Mi smo posvećeni proširenju na više zemalja“, napisao je Yossi Matias, Google-ov potpredsednik za inženjering i krizne situacije. Matias je napomenuo da katastrofalne štete od poplava pogađaju više od 250 miliona ljudi svake godine. Globalno zagrevanje će verovatno dovesti do još poplava, zbog čega sistemi za detekciju poput onog na kojem Google radi su neophodni.

Koristeći podatke vremenske prognoze, kompanija je u mogućnosti da ponudi upozorenja o poplavama i do nedelju dana unapred, rekao je menadžer za inženjering Sella Nevo. AI model je ranije koristio podatke merača nivoa vode. To je ranije ograničavalo vreme upozorenja na oko 48 sati.

Što se tiče šumskih požara, Matias je rekao da Google otkriva „granice divljih požara koristeći nove AI modele zasnovane na satelitskim slikama i prikazuje njihovu lokaciju u realnom vremenu u Google pretrazi i Mapama“.

Pročitajte i:  Ukrajina uvodi AI portparola za svoje Ministarstvo spoljnih poslova

Kompanija je prošle godine rekla da će svoj alat za praćenje požara učiniti dostupnim širom sveta. Kompanija sada koristi mašinsko učenje za poboljšanje otkrivanja i praćenja požara.

Za sada novi alati za praćenje biće dostupni u SAD, Meksiku, Kanadi i nekim oblastima Australije. Google takođe koristi podatke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu i NASA-ine satelite za praćenje požara.

Matias se takođe dotakao nekih drugih poslova koje Google obavljaja na ublažavanju klimatskih promena. Kompanija radi na sistemu sa veštačkom inteligencijom kako bi semafore učinili efikasnijim i smanjili zagađenje od automobila u praznom hodu.

Takođe, kompanija razvija projekat „Mineral“. Cilj projekta je prikupiti ogromne količine podataka o tome kako rastu usevi i kako globalni sistem ishrane učiniti održivijim i produktivnijim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,