BIZIT 2022

Boca vina iz svemira košta milion dolara

Pre dvadesetak godina određeni grozdovi su pretvoreni u dobar merlot, što ne bi bilo ništa neobično da u novembru 2019. boce nisu lansirane u kosmos.

PCPress.rs Image

Stvar je u tome da se alkoholno piće na Internacionalnoj stanici našlo iz naučnih razloga, a ne da bi bilo popijeno, pa su se naučnici bavili uticajem kosmičke radijacije i bestežinskog stanja na proces sazrevanja vina. Iza projekta stoji startap Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a eksperti iz ove kompanije se nadaju novim vrstama vina koje će nastati iz onoga što se saznalo tokom „svemirskog eksperimenta.“

Ovo „svemirsko vino“ – dvadeset boca Pétrus merlota iz 2000. godine, obično košta pest hiljada dolara po flaši. Budući da je piće provelo 438 dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici, cena je porasla. Naime, 4. maja je najavljena aukcija kuće Christie, na kojoj će jedna od boca biti prodata za čitavih milion dolara.

PCPress.rs Image

Vino se na Zemlju vratilo 14. januara 2021, uz pomoć letelice SpaceX Dragon, a poznavaoci su ga probali već u martu. Tom prilikom se utvrdilo da vino ima drugačiji ukus od svojih zemaljskih rođaka , budući da je 12 eksperata primetilo veliku razliku. Radi se o tome da se razlikuje po boji i aromi, ali i ukusu, jer se ima utisak da je vreme provedeno u kosmosu ubrzalo sazrevanje.

Pročitajte i:  Interaktivna mapa Marsa: Gde je Perseverance?

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,