BIZIT plus

Bogatstvo u kosmosu: NASA otkrila asteroid koji sadrži dragocene metale

Sve je više onih koji tvrde da bi kosmos mogao da omogući milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koju imamo na Zemlji. Iako ova i slične tvrdnje zvuče kao naučna fantastika, čovečanstvo je više nego ikada pre bliže premeštanju teške industrije u svemir. Isto važi i za rudarenje dragocenih materijala, a NASA je pre nekog vremena otkrila asteroid 16 Psyche, nebesko telo sastavljeno od metala.

PCPress.rs Image

Prikupljanje resursa sa drugih planeta, te nebeskih tela poput asteroida, moglo bi da ublaži teret koji je čovek stavio na leđa matične planete i da obezbedi opstanak čovečanstva. Resursa na Zemlji je sve manje, a ljudska populacija je sve veća, pa je sve više kompanija koje pokušavaju da postanu pioniri kosmičkog rudarstva. Jedna od njih je i Planetary Resources Inc, koja je ranije sakupila na desetine miliona dolara za razvoj tehnologije koja je potrebna za prikupljanje resursa sa asteroida. Na kraju ipak nije bilo dovoljno novca, pa je prva misija odložena na neodređeno vreme.

Pročitajte i:  SpaceX i T-Mobile: Poslata prva tekstualna poruka putem Starlink satelita

Milijarder Jeff Bezos takođe se zanima za projekte ovog tipa, te tvrdi da će čovek Zemlju spasiti samo ako svoje aktivnosti preseli u svemir. Sa njegovim tvrdnjama slažu se i eksperti agencije NASA, pa je to jedan od razloga što je uložila milione dolara u koncepte koji bi trebalo da razviju tehnologije za rudarenje na drugim nebeskim telima. Rešenje se ipak ne krije samo u fizičkim resursima iz drugih svetova, budući da bi i stanice za prikupljanje sunčeve energije, koje bi se postavljale na različitim tačkama u okviru Solarnog sistema, na Zemlju mogle da šalju neograničene količine solarne energije. Kina, na primer, već radi na razvijanju ovakvih sistema, a pretpostavlja se da će joj se u budućnosti priključiti i druge zemlje.

PCPress.rs Image

Hubble Space teleskop agencije NASA nedavno je otkrio još jedan asteroid koji bi mogao da privuče pažnju svemirskih rudara – 16 Psyche, koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Nalazi se na oko 370 miliona kilometara od Zemlje i meri 226 kilometara u prečniku. Ono što ga izdvaja od drugih asteroida, koji su uglavnom sastavljeni od stenja i leda, jeste to što se poput Zemljinog jezgra skoro potpuno sastoji od metala. U pitanju su gvožđe i nikl, što ovaj asteroid čini veoma vrednim – eksperti procenjuju da se na njemu nalaze rude čija je vrednost 10 hiljada puta veća od celokupnih svetskih prihoda koji su zabeleženi 2019. godine. Prema podacima koji su prikupljeni zahvaljujući Hubble teleskopu procenjuje se da se površina asteroida sastoji samo od gvožđa.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Ovaj asteroid je predmet NASA Discovery Mission Psyche, koja bi put asteroida trebalo da krene 2022. godine, uz pomoć SpaceX Falcon Heavy rakete. Pretpostavlja se da je asteroid ugašeno jezgro neke planete koja se raspala još tokom formiranja.

Pored onih koji ovakve projekte podržavaju tu su i oni koji tvrde da bi čitav Solarni sistem trebalo zaštititi od ljudskih aktivnosti. Tako je prošle godine pokrenuta peticija koja traži da se 85% Solarnog sistema zaštiti od čovečanstva, a kako se za par stotina godina ne bismo suočili sa mnogo većom krizom od ove koju imamo na Zemlji. Potpisnici peticije su upozorili da u slučaju da čovek iscrpi sve resurse iz Solarnog sistema čovečanstvo neće imati kuda dalje da ode.

Izvor: Observer

Facebook komentari: