Bosanskohercegovačku firmu preuzima katarska za 2,6 miliona KM

Za kupovinu Drvne industrije ‘Sanica’, u istoimenom mestu nadomak Ključa u Bosni i Hercegovini, poslovna grupacija iz Katara ‘Hamdo Group’ spremna je da izdvoji 2,6 miliona konvertibilnih maraka. Ova katarska kompanija se bavi metalskom industrijom i građevinarstvom, razgranate poslove imaju u nekoliko arapskih zemalja, te planiraju svoje širenje na prostoru Evrope. Direktor preduzeća ‘Unsko-sanske šume’ Haris Mešić, u čijem vlasništvu se nalazi sanička firma, istakao je kako su na raspisani tender za prodaju pristigle dve ponude, te da je kao povoljnija odabrana ponuda katarske kompanije.

PCPress.rs Image

“Naveli su da su spremni da investiraju četiri miliona konvertibilnih maraka u revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko dve stotine radnika“, istakao je Mešić. Podsetio je kako su ‘Unsko-sanske šume’ pre tri godine kupile DI ‘Sanica’, te da je bilo planirano da ovo preduzeće posluje kao firma ćerka i bavi se preradom drveta. “Nažalost, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za nas, posebno što je svake godine dobit preduzeća usmeravana ka realizaciji projekata u lokalnim zajednicama”, rekao je Mešić.

Dodao je kako su u međuvremenu urađeni elaborati i studije o pokretanju proizvodnje u DI ‘Sanica’ koji bi mogli biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

Podsećamo da je DI ‘Sanica’ u posleratnom periodu doživela dve neuspešne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena pre devet godina. Nakon što je firma otišla u stečaj, kupilo ju je preduzeće ‘Unsko-sanske šume’. Firma je, inače, u javnom vlasništvu koja gazduje celokupnim šumskim fondom na području USK.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: