PC Press Studio

Boston Dynamics postao deo Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group je pre nekoliko dana saopštio da akvizicija kompanije Boston Dynamics konačno završena. Dogovor je objavljen još u decembru 2020. godine, kada je određena vrednost od preko milijardu dolara.

PCPress.rs Image

Hyundai je kupovinom postao vlasnik 80% kompanije Boston Dynamics, dok je preostalih 20% zadržao prethodni vlasnik – Softbank. Očekuje se da akvizicija donese stabilnost kupljenoj kompaniji, koja već neko vreme svetu predstavlja najimpresivnije robote do sada. Boston Dynamics je osnovan pod MIT kišobranom još 1992. godine, te je od tada rastao uglavnom zahvaljujući DARPA grantovima. Google je kompaniju kupio 2013. godine, budući da se kratko zanimao za robote. Četiri godine kasnije Boston Dynamics je za 165 miliona dolara otkupio japanski Softbank, ali ih je već krajem 2020. ponudio na prodaju.

PCPress.rs Image

Tako je Boston Dynamics postao deo Hyundai Motor familije, što bi popularnim robotima trebalo da otvori nove puteve. Kompanija je svoje proizvode počela da prodaje pre godinu dana, kada je psoliki Spot izašao na tržište po ceni od 74.500 dolara. Jasno je da kompanija nikada ne bi prodala dovoljno robota da obezbedi siguran opstanak, te je akvizicija zbog toga važan korak.

Pročitajte i:  Stiže Google Bard Advanced

Hyundai Motor Group je jedan od pet najvećih proizvođača automobila, a južnokorejski konglomerat se bavi i proizvodnjom vozova, vojnih tenkova, zbog čega su se svi ogranci specijalizovali za masovnu proizvodnju delova. To je dobra vest za Boston Dynamics robote, budući da bi zahvaljujući Hyundai kišobranu mogli još bolje da se prodaju (do sada je prodato stotinak Spot robota).

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,