ePlaneta

Boston Dynamics robot otišao u pastire

Kompanija Boston Dynamics objavila je u septembru 2019. da je robot Spot dostupan za prodaju svakoj kompaniji koja „ima dobre ideje,“ te da se očekuje da kupci dalje unapređuju kupljene modele, i tako ih približe primenama u svakodnevnom životu. Na spisku aktivnosti se posle nekoliko meseci našlo i čuvanje ovaca na Novom Zelandu.

PCPress.rs Image

Pastir i ovčice

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom“.

Mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, i izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i Light Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga. Sada može da radi i ono zbog čega smo se proteklih vekova divili samo ovčarskim psima.

Pročitajte i:  Boston Dynamics šalje svog robota Atlas u penziju

Naime, u okviru saradnje sa novozelandskom kompanijom Rocos Spot je postao i robot-farmer, čuvar ovaca. To je još jedan korak ka automatizaciji, što samo raspiruje strahove onih koji se plaše da bi roboti jednog dana robote mogli da zamene u svim oblastima rada.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,