eCaravan: Najveća električna letelica na svetu uspešno završila prvi let

eCaravan je trenutno najveća električna letelica na svetu, i u sebi sadrži električni motor od 750 konjskih snaga. Nedavno je uspešno poletela, te se održala u vazduhu čak 28 minuta, a taj let je opisan kao veliki korak ka putovanjima uz pomoć obnovljivih energija.

PCPress.rs Image

Uspeh koji zavisi od baterija

Ideja o električnim avionskim letovima postoji već decenijama, ali je tek od skoro počela da se približava realnosti. Tako danas na desetine kompanija učestvuje u trci do prvih hibridnih, ili letelica na potpuno električni pogon, te se očekuje da takvi letovi postanu stvarnost u narednih desetak godina.

Koncepti koji se danas razvijaju najčešće podsećaju na retro-futurističke motive iz naučno-fantastičnih filmova, ali ideja o električnim letelicama koje bi poletale i sletale vertikalno, te bile bezbedne za duže i kraće letove, najviše zavisi od toga kako će se u budućnosti razvijati tehnologija baterija. Električni letovi zahtevaće velike količine energije, a baterije koje trenutno postoje previše koštaju, te su preteške, što otežava poletanje. Tehnologija uz pomoć koje Tesla pokreće svoj Model 3, te Chevy, ima dovoljno energije za letelicu koja bi mogla da ponese tek dva putnika, te preleti nekoliko kilometara.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Let bez štetnih gasova

Informacije o prvom uspešnom eCaravan letu objavile su kompanije magniX i AeroTEC, a tom prilikom je istaknuto da bi ovakvi letovi u budućnosti mogli da se obavljaju za samo delić sredstava koja se danas ulažu u slična putovanja. Budući da se radi o potpuno električnoj letelici, kreatori su dokazali da je i ovakav koncept moguć, a uprkos tome što mnogi više nade polažu u hibridne tehnologije, a najviše zbog skupih baterija.

eCaravan poleće i sleće isto kao i tradicionalni avioni, te umesto baterije ima električni motor, a kao jedna od najvećih prednosti ističe se i to što se tokom ovakvih letova ne emituju štetni gasovi.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,