BIZIT plus

Boston Dynamics roboti ponovo plešu

Četvoronožni roboti kompanije Boston Dynamics ne izgledaju kao mašine koje dobro plešu. Pokazalo se da ipak poznaju plesne korake, a tačka koju su izveli izgleda kao koreografija drugačije budućnosti.

PCPress.rs Image

Borba za što sposobnije robote se sve više zaoštrava, te Boston Dynamics već neko vreme dobija ozbiljniju konkurenciju. U februaru 2020. su, na primer, eksperti sa Univerziteta u Teheranu predstavili Surenu četvrte generacije. Iako nije sposobna za parkur veštine kao Atlas roboti, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosečno ljudsko biće.

Surena IV je znak da se robotika u različitim delovima sveta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia fokusiraju na primenu veštačke inteligencije i na modele koji fizički podsećaju na ljude. Surena IV sa druge strane demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da savladava one funkcije koje su osnovni preduslov za bivstvovanje u svetu koji je kreiran za ljude.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra – Savršen spoj dizajna i snage

Već dobro znamo i četvoronožnog robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa mehaničkim psima i ima različite sposobnosti – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. Sada je savladao i plesnu veštinu. Naime, kompanija Hyundai je odlučila da akviziciju Boston Dynamics proslavi plesnim video spotom, a plesači su psoliki Spot roboti koji su tačku izveli skoro besprekorno.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: