Bot postao TV voditelj: Novi oblik propagande?

Da li vam se čini da se neki voditelji ponašaju kao roboti? To je zato što oni to i jesu. Saznajte kako je jedan bot postao TV voditelj, podelivši publiku koja prati vesti koje čita.

PCPress.rs Image

Ruski državni news kanal Rossiya 24 predstavio je bota prezentera vesti. Njegovo ime je Aleks i na njegovu pojavu niko nije ravnodušan. Razlog je jednostavan on je robot razvijen od strane kompanije Promobot.

Baš kao i neki TV voditelji, i on ima ugrađene silikone. Tačnije cela spoljašnost glave je napravljena od silikona kako bi se dobilo što prirodnije lice. Njegov izgled je rađen po ugledu na Alekseja Južakova, osnivača kompanije Promobot.

Kako je reč o TV voditelju, tačnije prezenteru vesti, najvažnije je da može da pokazuje facijalne ekspresije i da pomera vrat. Očekuje se da će finalni model moći i da gestikulira rukama.

Bot postao TV voditelj, a nema ni dve godine

Proizvodnja Aleksa je počela pre dve godine i očekuje se da će dobiti sve funkcionalnosti do kraja godine. Ko zna, možda tada krene da vodi neki šou program gde peva i pleše.

Pročitajte i:  Iran lansira „domaći“ satelit za snimanje uz pomoć Rusije

Što se tiče plate, Aleks radi za džabe, ali je ipak bilo potrebno da se uloži u njega. Proizvodnja je do sada koštala oko 15.000 dolara, što je sigurno manje nego plata nekog dobrog voditelja.

Što se tiče njegovih interesovanja, Aleks se bavi poljoprivredom, nuklearnom tehnologijom i poslovnim vestima. Ipak, deo gledalaca nije bio zadovoljan odabirom vesti, naročito onih gde se govori o opoziciji. Zbog toga je Aleks kritikovan zbog političkih vesti koje čita.

Zbog toga su gledaoci komentarisali kako je reč o bukvalno propagandnoj mašini koja prenosi izmišljene vesti.  S druge strane, neki su se žalili na veštački izgled, odabir odeće i čudne ekspresije lica.

Kakav god da je Aleks, jasno je da je reč o eksperimentu koji će nam dati odgovor na pitanje “da li bot može da zamene prave novinare?” Ovaj eksperiment će nam dati prvi odgovor, koji sigurno neće biti konačan. Ovo nije prvi robot-TV voditelj, s obzirom na to da Aleks ima kolegu iz Kine. Da li će i u Srbiji uskoro moći da se vidi neki bot da vodi vesti?

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,