Branko Milutinović – Šansa Srbije da uhvati korak sa svetom

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

PCPress.rs Image
Branko Milutinović, CEO, Nordeus

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Apple Software Development Kit  Augmented Reality, za proširenu realnost i unapređenja na novim generacijama iPhone‑a radi boljeg iskustva korišćenja AR‑a su obeležili 2017. godinu, smatra Branko Milutinović, CEO kompanije Nordeus. Očekujem da AR bude nosilac velikih promena, kako i za šta koristimo mobilne uređaje i samim tim prilika za nove usluge, proizvode, pa čak i biznis‑modele. Kao i svaka pionirska tehnologija, to će otvoriti šansu malim inovativnim timovima, koji nemaju nužno velike finansijske mogućnosti, da ostvare veliki uspeh na tržištu.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Lansiranje Inicijative Digitalna Srbija. Stvaranje jake inicijative privrede, koja će maksimizovati napore da se srpsko društvo digitalizuje, odnosno unapredi obrazovanje, legislativa, podrška startapima, ključno je ako želimo da Srbija ne ostane siromašno i slabo društvo. Ako se skrene pažnja šire javnosti na to koliko će Četvrta industrijska revolucija promeniti svet i ekonomiju, imamo šansu da, uz prave poteze, nadoknadimo višedecenijski zaostatak za najuspešnijim ekonomijama sveta.

Pročitajte i:  Globalna iskustva, lokalna rešenja: Kako srpske softverske kompanije utiču na domaću privredu

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Nordeus je tokom 2017. postao jači za više od 15 visokostručnih eksperata koji su se s porodicama preselili u Beograd iz Njujorka, Londona, San Franciska i drugih gradova sveta. To je za 50 odsto bolji rezultat u odnosu na 2016. Transfer znanja jedan je od najboljih način da se naša ekonomija brzo razvije, kroz direktan uticaj na trenutne poslovne odluke i rezultate kompanija, i razvoj naših mladih talenata. To Srbiji veoma nedostaje.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini?

Potencijalno veliko spuštanje poreskih stopa na prebacivanje novca američkih korporacija, koji je „parkiran“ van SAD, dovešće do nezabeleženog porasta M&A aktivnosti, spajanja i kupovine kompanija. Istovremeno, tehnološki giganti biće pod sve većim pritiskom antimonopolističkih tela, uglavnom EU, ali i javnosti zbog njihove odgovornosti u formiranju javnog mnjenja, referendumima, izborima… Iako ovo nisu nužno tehnološki trendovi, potencijalno će dovesti do velikih promena, da ne kažem posledica, u svetu tehnologije i biznisima koji su bazirani na njoj.

Pročitajte i:  Inovativni neuronaučni srednjoškolski program postaje realnost u Srbiji: Održan prvi javni čas neuronauka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari: