Broadcom BCM2763: 20 megapiksela i Full HD u telefonu

PCPress.rs ImagePametni telefoni postoje tek relativno kratko vreme, ali veoma brzo napreduju – već su dobili procesore čiji se radni takt meri gigahercima i umeju da urade većinu stvari koje umeju i stoni ili prenosivi računari. Šta ne umeju? Ne umeju da snimaju i reprodukuju video-materijale rezolucije 1080p. Ali, kompanija Broadcom planira da ih nauči i tome.
Najavljeni čip oznake BCM2763 VideoCore IV, koji će se proizvoditi 40-nanometarskim procesom, imaće dovoljno procesorske snage da, u saradnji sa centralnim procesorom, snima i reprodukuje Full HD video, koristeći kodek H.264, a da pritom ne potroši previše energije iz malih Li-Ion akumulatora u mobilnim telefonima. Potrošnja će biti između 20% i 50% manja u odnosu na VideoCore III –  prethodnu generaciju multimedijalnih procesora ove kompanije. To znači da će telefoni moći da snime 4-6 sati 1080p videa, ili da reprodukuju 8-10 sati istog takvog materijala. Ili, izraženo drugim jedinicama, tokom snimanja Full HD videa sa kodekom H.264, čip će trošiti samo 0,49 W, odnosno 0,16 W prilikom reprodukcije. Osim multimedije, čip će omogućiti i igranje nešto ozbiljnijih igara na telefonu – fill rate je 1 Gp/s, uz potrošnju od 0,16 W. U njemu će biti integrisano i 128 MB LPDDR2 video-memorije, kao i podrška za HDMI i USB 2.0 interfejse. Najlepše od svega je to što postoji vertikalna softverska kompatibilnost sa prethodnom generacijom VideoCore III, tako da će moći brzo i lako da se implementira.
Cena? Za sada nije poznata, kao ni tačan datum početka komercijalne proizvodnje, ali se očekuje da se telefoni sa ovim čipom pojave na tržištu tokom 2011. godine.

Izvor: Hot HardWare

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,