Broadcom kupuje VMware za 61 milijardu dolara

Fabrika čipova Broadcom objavila je da kupuje dobavljača usluga u oblaku VMware, po ceni od 61 milijardu dolara kako bi ubrzao svoju ekspanziju u biznis softvera za preduzeća.

PCPress.rs Image

Najveća akvizicija do sada u 2022. godini

Kupovina koja je objavljena u četvrtak druga je najveća globalna kupovina do sada u 2022. godini, nakon što je Microsoft otkupio Activision Blizzard po ceni od 68,7 milijardi dolara.

Akcionari VMvare-a će dobiti 142,50 dolara po akciji prilikom kupovine, što će rezultirati premijom od skoro 49% u odnosu na zatvaranje akcija 22. maja, kada su prvi put objavljeni razgovori o poslu. Broadcom će takođe preuzeti 8 milijardi dolara neto duga VMvare-a. Akcije Broadcom-a su porasle za 1,6% u pretprodajnom trgovanju, dok je VMware pao za skoro 1%.

Izvršni direktor Broadcoma Hok Tan rekao je da kompanija vidi da je potrošnja preduzeća trenutno u fazi rasta. Kupovina VMware-a omogućila bi Broadcom-u pristup klijentima softverske kompanije u oblaku i njihovim centrima podataka i pomogla bi mu da dalje iskoristi ovaj trend. Softver je postao značajan deo poslovanja kompanije Broadcom nakon što je kupio CA Technologies za 18,9 milijardi dolara 2018. i Simantec-ov odsek za bezbednost za 10,7 milijardi dolara 2019. godine. Ponuda za kupovinu VMware-a je drugi najveći pokušaj preuzimanja kompanije Broadcom, nakon neuspelog pokušaja da kupi Qualcomm za više od 100 milijardi dolara u 2018. godini.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,