Brz i izdržljiv

Do sada su već i manje tehnički potkovani korisnici računara naučili da je SSD komponenta koja osetno ubrzava rad sistema, pa ne čudi što i kupci pristupačnih laptopova sve češće traže konfiguracije sa SSD‑om. Kada je reč o eksternim diskovima, taj trend još nije dobio toliki zamah, pre svega jer su konektori koji bi omogućavali dobru iskorišćenost brzine SSD‑a donedavno bili slabo rasprostranjeni.

PCPress.rs Image

Srećom, situacija se menja, pa je i ponuda proizvođača eksternih diskova sve veća. Posebnu pažnju zaslužuje ADATA SD600, eksterni SSD koji ne samo da nudi neverovatno velike brzine prenosa podataka nego pruža i visok nivo njihove zaštite. ADATA SD600 se odlikuje neobičnim, atraktivnim dizajnom. Dostupan je u potpuno crnoj boji ili u „sportskoj“ kombinaciji crne i crvene. Kod ovog eksternog diska dizajn nije samo u funkciji estetike već ima i mnogo važniju ulogu. Naime, SD600 je napravljen tako da izdrži padove i udarce, apsorbuje potrese i sačuva dragocene podatke.

Ono što ćete odmah primetiti kod ovog eksternog SSD‑a jeste mala masa od svega 90 grama. S obzirom na to da je reč o uređaju koji je, pre svega namenjen korisnicima u pokretu, ovo je osobina vredna svake pohvale. Ispod robusnog kućišta krije se 3D TLC NAND fleš‑memorija kapaciteta 256 GB (dostupan je i model sa 512 GB). U odnosu na stariji 2D (planarni) fleš, 3D NAND ima nekoliko bitnih prednosti. Pored boljih performansi, 3D NAND nudi veću pouzdanost, duži životni vek i manju potrošnju energije, što rezultuje slabijim zagrevanjem.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

PCPress.rs ImageKad smo kod performansi, a to je ono što većinu najviše interesuje, brojke su odlične. Po zvaničnim specifikacijama, ADATA SD600 postiže brzine čitanja do 440 MB/s i brzine pisanja do 430 MB/s. U praksi su rezultati veoma bliski zvaničnim podacima, ali ne treba zaboraviti da mogu zavisiti i od ostatka konfiguracije. Pored brzine fleš‑memorije, SD600 krije još nekoliko aduta u rukavu. Integracijom DRAM keša i SLC keširanjem (u pSLC modu) obezbeđene su visoke performanse čak i prilikom velikog opterećenja.

Poređenje s klasičnim eksternim HDD‑ovima je bespredmetno. SD600 je nekoliko puta brži od najbržih eksternih HDD‑ova, pa je kopiranje velike količine podataka veoma brzo. S drugim uređajima povezuje se preko USB 3.1 porta, a treba istaći da je, pored PC računara s Windows operativnim sistemom, kompatibilan s najnovijim Sony i Microsoft konzolama, kao i Android uređajima.

S obzirom na veoma veliku brzinu prenosa podataka, ADATA SD600 možete koristiti za brz backup podataka, ali i za instalaciju velikih programa ili igara za koje nemate mesta na internom disku. Koji god posao da mu zadate u jedno možete biti sigurni – ispuniće ga mnogo brže nego što ste očekivali.

Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

www.kimtec.rs

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari: