ERP 2024

Brza hrana u doba pandemije: Robot koji ume da spremi 19 recepata

Restorani brze hrane, ruku na srce, nikada nisu preterano brinuli o radnicima, te su novi menjali stare brzinom kojom se prave hamburgeri. Mnogima su takvi poslovi ipak poslednja slamka, pa to što roboti dolaze na mesta hamburgerdžija može da utiče na ionako nizak kvalitete života radnika.

PCPress.rs Image

Jasno je da se od početka pandemije još intenzivnije razmišlja o robotizaciji, budući da roboti ne šire viruse. Mnogi restorani u Sjedinjenim Američkim Državama su i dalje zatvoreni, pa su gubici ogromni. Miso Robotics kompanija koja je ranije predstavila robota po imenu Flippy, već glasno priča o tome da je jedini spas za restorane brze hrane automatizacija koja će ljudske radnike zameniti neorganskim elementima.

Kada je predstavljen, robot Flippy je umeo samo da okreće hamburgere tokom pečenja, a sada je tu i nova, naprednija verzija. Zahvaljujući ovoj verziji radnici će moći brže da primaju narudžbine, a tu su i opcije za efikasnije pripremanje hrane, poput dubinskih kamera uz pomoć kojih se prati unutrašnja temperatura namirnice koja se priprema. Tu je i opcija koja pomaže da se hrana ne ohladi, pa Flippy robot, na primer, „zna“ da je za pripremu pomfrita potrebno tri minuta, a hamburgera deset, te će pomfrit položiti u ulje nakon sedam minuta od početka pečenja hamburgera.

Pročitajte i:  Thermonator: Prvi robot koji bljuje vatru

PCPress.rs Image

Flippy je do danas naučio 19 recepata – od pripreme viršli, do toga kako se peče pileće belo meso – a očekuje se da se taj broj uvećava, budući da robot ima kapacitet da uči. Obučavan je uz pomoć fotografija, pa je u sistem prvo otpremljeno hiljadu fotografija na kojima je bila hrana u različitim fazama pripreme. Robot je potom na osnovu otpremljenih snimaka učio o promenama koje se dešavaju tokom pečenja i kuvanja, te podatke kombinovao sa onima koje dobija od dubinskih kamera.

Roboti su sa virusom korona dobili na značaju, a zbog toga što su u takvim uslovima bezbedniji. Ostaje da se vidi kako će to uticati na prehrambenu, te druge industrije koje trpe zbog pandemije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,