BIZIT plus

Brže i jeftinije izmirivanje računa u Srbiji od 2018.

Narodna banka Srbije radi na uspostavljanju infrastrukture za sistem instant plaćanja koji treba da zaživi u Srbiji tokom 2018, a omogućiće građanima i privrednicima da u bilo kom trenutku dana ili noći obave neophodno plaćanje, a da novac u roku od nekoliko sekundi “legne” na navedeni račun i odmah bude na raspolaganju primaocu.

PCPress.rs Image

Za ovakve transakcije korisnicima će biti dovoljno samo posedovanje mobilnog telefona ili kompjutera, sa koga putem e-bankinga ili m-bankinga može da se pošalje nalog. „Omogućićemo da ovom sistemu imaju pristup svi pružaoci platnih usluga u zemlji, uključujući i institucije e-novca, dok će učešće u sistemu za banke biti obavezno“ – objašnjavaju u NBS. Ovaj koncept često se naziva i bezgotovinski keš (cashless cash), budući da pored trenutne potvrde o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca obezbeđuju i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca. „Osim gotovine, čekova i platnih kartica kupac će na prodajnom mestu moći da plati preko telefona, a prodavac će za nekoliko sekundi dobiti i potvrdu da je primio sredstva i ona će biti na njegovom računu, za razliku od platnih kartica, kod kojih to nije slučaj“ – objašnjavaju u NBS.

Pružaoci platnih usluga, a time posredno i korisnici, će biti oslobođeni i plaćanja vrlo značajnih troškova prema kartičnim sistemima koje imaju kada se koriste platne kartice. NBS će u okviru ovog sistema omogućiti i plaćanje mesečnih dažbina prema velikim komunalnim preduzećima koja budu zainteresovana za ovaj servis takozvani “na klik od plaćanja”, pišu Novosti. Transfer novčanih sredstava, putem instant plaćanja, treba da bude omogućen u svakom trenutku. Svi učesnici u sistemu biće u obavezi da omoguće konstantnu dostupnost usluge – napominju u NBS. Mogućnost da učesnik ne bude dostupan u toku dana nije predviđena, jer bi to značajno uticalo na poverenje korisnika u sistem.

Izvor: Novosti

Facebook komentari: