Brzi PDF čitač

Postoji dosta alternativnih programa koji omogućavaju pregled i štampanje dokumenata u PDF formatu. Jedan od dobrih alternativnih programa je Foxit Reader. Kao bonus, ovaj program ima osnovne mogućnosti za kreiranje PDF fajlova i za obradu i komentarisanje postojećih

FoxitReader

U odnosu na slične programe, Foxit Reader nudi više opcija za obradu. Određeni delovi teksta se mogu označiti, obojiti i podvući. Mogu se dodavati okviri, crtati krugovi, strelice i drugi oblaci. Takođe se mogu dodavati beleške i komentari, ili unositi novi tekst. Postoje opcije za ubacivanje pečata koje mogu dodati neke predefinisane poruke, ili kreirati sopstvene pečate i tako recimo u dokument ubacivati skenirane potpise.

Foxit Reader ima ugrađeni režim za sigurno čitanje, koji prati sumnjive aktivnosti vezane za PDF dokumente kao što su neautorizovano slanje podataka, aktiviranje Internet sajtova ili izvršavanje eksternih programa i JavaScript koda. Za kreiranje PDF fajlova, koristi se uobičajeni sistem sa posebnim virtuelnim štampačem. Dovoljno je štampu iz bilo koje Windows aplikacije preusmeriti na štampač Foxit Reader PDF Printer, a kao rezultat će se dobiti gotovi PDF dokument.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat dobija AI asistenta

Program se može opciono integrisati u Windows Explorer, tako da iz kontekstnog menija nudi opcije za kombinovanje fajlova u podržanim formatima i njihovo konvertovanje u PDF. Instalacija programa uključuje opcione plug‑in‑ove za Microsoft Word, Excel i PowerPoint. Foxit Reader će inicijalno postaviti sebe kao podrazumevani program za otvaranje PDF dokumenata u Windows okruženju i u okviru Web browser‑a. Ukoliko želite da sačuvate postojeća Windows podešavanja, ovu opciju možete isključiti prilikom instalacije.

Foxit Reader je besplatan program, a proizvođač ga nudi kao neki vid reklame za Foxit Cloud rešenje za online čuvanje dokumenata, i za Foxit PhantomPDF koji predstavlja profesionalno rešenje za kreiranje, obradu i pregled PDF dokumenata. Pored Windows verzije, Foxit Reader program je dostupan za Mac OS X i Linux platforme, ali ove druge verzije imaju samo osnovne mogućnosti i ne podržavaju kreiranje PDF dokumenata i napredne opcije. Matični sajt programa je www.foxitsoftware.com/products/pdf‑reader/.

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,