BIZIT plus

Budućnost filma: Ruski triler u svemiru

Od početka 2020. godine se priča o prvom filmu koji bi mogao da se snima u kosmosu. Kao glavni akter tom prilikom je na prvo mesto izbio Tom Cruise, koji je planirao da se zbog umetnosti zaputi u kosmos, a uz pomoć kompanije Space X. Planirani akcioni film je trebalo da se snima daleko od Zemlje, a iz agencije NASA je moglo da se čuje da će u filmskom projektu učestvovati i Internacionalna svemirska stanica. Američki glumac sada ima i konkurenciju – ruska filmska ekipa je do stanice ipak stigla prva.

PCPress.rs Image

Kada je Cruise u pitanju, upućeni su sredinom prošle godine tvrdili da nije u pitanju još jedan Mission: Impossible film, te da iza novog plana ne stoji ni jedan filmski studio, budući da je projekat bio u ranim fazama razvoja. Glumac i SpaceX su saradnju počeli u maju 2020, a očekivalo se da rezultat tog spoja bude prvi film snimljen u svemiru.

To nije bio prvi put da se Cruise bavi radnjom koja se dešava u kosmosu, jer je 2003. godine planirao priču u kojoj je trebalo da učestvuje i James Cameron. Tom prilikom je sklopljen ugovor sa ruskom svemirskom agencijom, te je planirano da se umetnici na filmski set zapute raketom Soyuz. Projekat na kraju nije zaživeo, ali je poslužio kao inspiracija za budućnost.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Svemirska agencija Roscosmos od sredine 2020. tvrdi da Rusija planira da postane prva zemlja koja će snimati u kosmosu, a iza projekta stoji najveći filmski studio u ovoj zemlji – Yellow, Black and White. I ovaj zaplet uključuje Internacionalnu svemirsku stanicu, a o logistici se dugo ništa nije znalo. Agencija je još tada istakla da će film poslužiti popularizovanju ruskih svemirskih aktivnosti.

Glumica Yulia Peresild i reditelj Klim Shipenko su godinu dana kasnije stigli do Internacionalne svemirske stanice, a putovanje Soyuz raketom je potrajalo četiri sata. Na stanici će ostati dvanaest dana, a kako bi snimili scene za prvi film koji se snima u svemiru. Radni naslov je Вызов ili The Challenge, a očekuje se već 2022. godine.

Facebook komentari: