BIZIT plus

Budućnost Interneta- video sadržaji

Cisco_TelePresence_3000 Na nedavno održanoj konferenciji Cisco Expo u čijem fokusu su bili video i kolaboracija sprovedeno je istraživanje među učesnicima o korišćenju video sadržaja na Internetu. Samo u 2007. godini broj video sadržaja se povećao za 60- 70%, a predviđa se da će do 2012. godine 90% sadržaja na Internetu biti video. Video je jedan od ključnih oblika komunikacije i bitna odrednica Cisco strategije.

Rezultati istraživanja o korišćenju videa pokazuju da je najčešće posećeni video sajt na Internetu popularni YouTube (54,3%), kao i da preko trećine ispitanika dnevno gleda video na Internetu. Od najzanimljivijih sadržaja, navode se muzički spotovi sa 41,3%, vesti sa 23,9% i filmovi sa 16,3%.

Internet za videochat pozive sa porodicom i prijateljima koristi više od polovine ispitanika (59,7%). Video aplikacije na radnom mestu ne koristi većina, čak 72,8%, dok od onih koji koriste, najviše su zastupljeni video pozivi sa kolegama (20,6%), sledi 7,6% koji se odnose na instalaciju, održavanje videonadzora, arhiviranje, e-learning, live demo, test faza video konferencije, video predavanja, video prezentacije, CD. Samo 4,6% redovno koristi video konferencije, dok 1% redovno vodi sastanke preko korporativne TV. Takođe je samo 10% ispitanika postavilo svoje video sadržaje na web.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

Cisco-IMG_2812 U budućnosti više od polovine (54,3%) planira da koristi video češće kako bi se povezao sa prijateljima i kolegama, dok 21,7% planira instaliranje web kamere za nadgledanje kuće. Ukoliko banka, osiguravajuće društvo, telekom ili drugi servis provajder budu nudili mogućnost povezivanja sa agentima njihovih korisničkih servisa- stručnjaka preko videa biće zainteresovano 19.5% , dok bi 18% volelo da ima Cisco TelePresence kod kuće.

Izvor: Cisco, Attache PR, PC Press

Facebook komentari: