Budućnost je u plaćanju bez upotrebe šifre

Visa veruje da je budućnost plaćanja bez dosadašnjih tehnika provere identifikacije korisnika. Ova kompanija očekuje da će u narednih pet godina šifre postati zastareli način autentifikacije korisnika, kao i da će potpisivanje naloga za plaćanje i unošenje PIN koda biti opcionalni.

PCPress.rs Image

Finansijske institucije i prodavci sada mogu da razmenjuju ogromnu količinu podataka, više nego ikad ranije u istoriji, a razvoj veštačke inteligencije omogućava sve veću preciznost u identifikaciji korisnika. Ovi sistemi iz godine u godinu postaju sve precizniji i sigurniji, pa se očekuje da će tradicionalni načini identifikacije vrlo brzo postati nepotrebni.

Uz to, upotreba šifri je za mnoge korisnike frustrirajuća jer se lako zaborave, a postoji i realna mogućnost njihove krađe. Danas se sve više plaćanja obavlja mobilnim telefonima koji već sami po sebi imaju dodatne, biometrijske načine provere korisnika – pa zašto ih onda ne iskoristiti i za tu namenu. Drugim rečima, očekuje se da će uskoro potvrde transakcija biti obavljane biometrijskom autentifikacijom korisnika kao što su skeniranje otiska prsta ili prepoznavanjem lica.

Pročitajte i:  Goody-2: Najodgovorniji chatbot na svetu

Naravno, ovi načini identifikacije su samo jedan korak ka password-free svetu. Za bezbednost plaćanja neophodno je povezati još mnogo nivoa, a to se prvenstveno odnosi na bolje povezivanje privrednih subjekata. Pored toga, neophodne su i mere kao što je obaveštavanje korisnika svaki put kada se obavi transakcija, uz dodatne informacije (iznos, u kojoj ustanovi je upotrebljena, koja je njena geografska lokacija…).

Prevare načinjene ukradenim kreditnim karticama su značajno smanjene poslednjih godina. Iz Visa-e tvrde da su u poslednjih pet godina spale na najniži nivo u istoriji (na manje od 0.1%). Za to je najzaslužnija upotreba veštačke inteligencije koja u realnom vremenu za svaku transakciju proverava više od 500 različitih atributa koji mogu da budu uzroci nedozvoljene upotrebe kartica.

Keš će naravno biti u velikom obimu u opticaju i u narednom periodu, ali je uočljiv trend njegovog smanjenja zbog novih sistema elektronskih plaćanja.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,