Budućnost su pametne kuće i digitalni novčanici

Ericsson ConsumerLab je  spremio  četvrto izdanje svog izveštaja o trendovima, u kojem je predstavio najnovije potrošačke trendove za 2015. godinu.

Ericsson - 10 IKT trendova u 2015

Izveštaj pokazuje da potrošači žele da tehnologija i povezanost budu integrisani u sve aspekte svakodnevnog života – od ogledala u kupatilu, trotoara do bočica za lekove.

Saznanja izneta u izveštaju „10 najnovijih potrošačkih trendova za 2015. godinu“ rezultat su Ericssonovog globalnog istraživačkog programa, u kojem su učestvovali vlasnici pametnih telefona starosti od 15 do 69 godina.

Ovo su 10 najnovijih potrošačkih trendova za 2015. godinu:

  1. Strimovana budućnost. Korisnici sve više žele jednostavne usluge koje se aktiviraju na zahtev i omogućavaju pristup video sadržaju sa više različitih uređaja. Očekuje se da će 2015. biti istorijska godina, jer će na nedeljno više ljudi gledati strimovan video nego emitovani televizijski program.
  2. Pametne kuće. Potrošači pokazuju veliko interesovanje za kućne senzore, koji ih upozoravaju na probleme sa vodom i strujom, ili dolazak i odlazak članova porodice.
  3. Deljenje misli. Većina vlasnika pametnih telefona bi volela da koristi uređaje pomoću kojih bi komunicirali sa drugima direktno putem misli – za šta smatraju da će biti uobičajeno do 2020. godine.
  4. Pametni građani. Kako nas internet čini informisanim, mi donosimo sve bolje odluke. Potrošači veruju da će mape koje prikazuju gustinu saobraćaja, aplikacije za poređenje potrošnje energije i uređaji za proveru kvaliteta vode u stvarnom vremenu, biti uobičajeni do 2020. godine.
  5. Ekonomija deljenja. Polovina intervjuisanih vlasnika pametnih telefona otvorena je za ideju izdavanja svojih slobodnih soba, ličnih kućnih aparata i druge opreme putem interneta i aplikacija, kako bi uštedeli novac.
  6. Digitalni novčanik. 48 odsto vlasnika pametnih telefona bi radije koristilo svoj telefon za plaćanje robe i usluga. Njih 80 odsto veruje da će pametni telefoni zameniti njihov novčanik do 2020. godine
  7. Lični podaci. 47 odsto vlasnika pametnih telefona bi volelo da bude u mogućnosti da plaća elektronskim putem, bez automatskog transfera ličnih podataka. 56 odsto vlasnika pametnih telefona bi želelo da svi vidovi komunikacije putem interneta budu šifrovani.
  8. Duži život. Veruje se da bi aplikacije koje pomažu pri džogiranju, merači pulsa i tanjiri koji mere količinu hrane na njima, mogli da produže naše živote, čak, i do dve godine po aplikaciji.
  9. Kućni roboti. Potrošači podržavaju ideju posedovanja kućnih robota koji bi mogli da pomognu u svakodnevnim kućnim poslovima. Njih 64 odsto veruje da će ovo biti uobičajeno u domaćinstvima do 2020. godine.
  10. Deca povezuju sve. 46 odsto vlasnika pametnih telefona veruje da će današnja deca, kada odrastu, očekivati da svi objekti budu povezani.
Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,