Data centri 2024

Canon EOS-1D Mark IV: brzina, snaga i visoka rezolucija za profesionalne fotografe

Front with lens 1Kompanija Canon je najavila novi digitalni SLR fotoaparat izuzetne brzine – EOS-1D Mark IV, koji je napravljen tako da fotografima omogući fotografisanje trenutka u deliću sekunde u visokoj rezoluciji, u izuzetno izazovnim uslovima. Idealan za fotografisanje akcije, sportova, događaja za medije i životinjskog sveta u divljini – Canon EOS-1D Mark IV donosi brzinu, snagu i fotografije u visokoj rezoluciji što ga čini savršenim fotoaparatom za fotografe kojima je potrebna pouzdanost u dinamičnim situacijama.
„Tokom razvoja fotoaparata EOS-1D Mark IV pažljivo smo proučili povratne informacije dobijene od naših fotografa i napravili smo fotoaparat koji zadovoljava  njihove specifične potrebe“, izjavio je gospodin Šinbori, viši generalni direktor centra za razvoj fotoaparata u korporaciji Canon. „Canon EOS-1D Mark IV  sa potpuno novim visokokvalitetnim CMOS senzorom i dualnim procesorom DIGIC 4 omogućava fotografima da budu prvi u dostavljanju visokokvalitetnih fotografija na sve konkuretnijem tržištu.“

Izuzetna osetljivost, „cross-type“ fokusiranje – brzo uhvatite svaki detalj
 
EOS-1D Mark IV ima potpuno novi sistem auto fokusa (AF) od 45 tačaka sa 39 „cross-type” tačaka raspoređenih u kadru, što obezbeđuje konzistentan AF za statične i dinamične objekte, bez obzira na to koja se AF tačka koristi. Korisnik može izabrati svih 45 AF tačaka koje se sada mnogo preciznije određuju, a one bliže ivici sada imaju iste performanse kao i one u centru.
Čitavim AF sistemom upravlja poseban mikroprocesor, što omogućava brzo i precizno fokusiranje – čak i pri kontinualnom fotografisanju od 10 kadrova u sekundi. Canon-ov novorazvijeni auto fokusni sistem AI Servo II AF nudi veću preciznost prilikom praćenja objekata u pokretu, koristeći snagu mikroporcesora za poboljšanje ukupne preciznosti praćenja i povećanje pouzdanosti fokusa u uslovima izuzetno slabog ili jakog osvetljenja.
Za povećanu fleksibilnost, tu su ručna i automatska kontrola fokusa – uz novu Canon-ov sistem Spot AF koji nudi preciznije fokusiranje veoma malih oblasti. Merni sistem sa 63 zone omogućava upotrebu višestrukih režima merenja svetla, sa posebnim senzorom povezanim za 45 tačaka, što daje mogućnosti merenja u kombinaciji sa AF tačkama ili višestrukim tačkama.
EOS-1D Mark IV ima kontrolu orijentacije senzora (odnosno AF tačaka), koja omogućava fotografima da sačuvaju pojedinačna podešavanja AF tačaka za različite položaje fotoaparata. Ova mogućnost je dostupna i za horizontalne i vertikalne položaje, i pruža fleksibilnost pri brzom menjanju orijentacije fotoaparata kada se fotografiše sa AF podešavanjima radi prilagođavanja subjektu. Registrovanje AF tačke omogućava da se jednim pritiskom na dugme pređe na korišćenje alternativne AF tačke. 

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Snaga i performanse dualnog procesora DIGIC 4  i CMOS senzora

Kombinacija APS-H CMOS senzora visoke rezolucije od 16,1 megapiksela i dualnog procesora „DIGIC 4“ obezbeđuje da se velikom brzinom isporuče detaljne i jasne fotografije. Protok podataka kroz osam kanala podržava navedene karakteristike, brzinu, kontinualno fotografisanje kao i održavanje boja slike kroz 14-bitnu A_D konverziju.
Novi APS-H senzor kombinuje veliki broj piksela sa efikasnim poljem pregleda koje pokriva područje 1,3x veće od žižne daljine objektiva, što je izuzetno korisno za foto-reportere koji prate sport, vesti ili divlje životinje, rade u pokretu i imaju potrebu da se približe subjektima dodavanja većih objektiva – koji su po pravilu teži.
EOS-1D Mark IV ima sposobnost fotografisanja 10 kadrova u sekundi bez sniženja rezolucije, što je dosada najbrži režim kontinualnog fotografisanja sa auto fokusom među Canon-ovim fotoaparatima. Povećan kapacitet obrade dualnog procesora „DIGIC 4“ upravlja povećanom količinom podataka (usled povećanja rezolucije od 60%), a uz to EOS-1D Mark IV može kontinualno da napravi 121 veliku fotografiju u JPEG formatu ili 28 RAW fotografija na novim UDMA 6 karticama.
EOS-1D Mark IV ima ažurirane „stilove slika“ i po prvi put integrisan ALO (automatska optimizacija osvetljenja) u profesionalnom EOS telu, koji automatski popravljaju kontrast i osvetljenost slika tokom fotografisanja. Ovo ubrzava rad, otklanja potrebu za retuširanjem fotografija i omogućava da se fotografije koriste odmah nakon snimanja, a fotografima ostavlja da se koncentrišu samo na hvatanje tog jedinstvenog kadra.
Potpuna kompatibilnost sa najnovijim UDMA 6 fleš memorijskim karticama omogućava da se podaci vrlo brzo snime, a moguće je korišćenje i standardnih SDHC koje obezbeđuju veći kapacitet.
 
Napredne performanse u uslovima slabe osvetljenosti
Standardna ISO osetljivost modela EOS-1D Mark IV je od 100 do 12.800, dok se prošireni spektar ISO osetljivosti proteže od 50 do čak 102.400, što je najveća ISO vrednost do sada u Canon-ovim fotoaparatima. Izuzetno dobre performanse u uslovima lošeg osvetljenja čine ovaj model idealnim za noćne fotografije ili fotografisanje večernjih događaja gde bi slabo osvetljenje inače činilo fotografisanje nemogućim.
Inteligentne tehnike smanjenja šuma minimiziraju zamućenja boja i osvetljenosti, održavaju balans boja ali nikada ne oduzimaju kontrolu nad ukupnim kvalitetom slike iz ruku fotografa. Arhitektura novog APS-H CMOS senzora od 16,1 megapiksela sa mikroobjektivima, manjim obodom i osetljivijim fotodiodama osigurava da se svaka svetlost iskoristi što efikasnije i tako maksimalizuju performanse u uslovima slabe osvetljenosti.
 
Back 1Napravljen za ekstremnu upotrbu – robustan, vodootporan i prenosiv
EOS-1D Mark IV  je male težine za svoju kategoriju i ima telo od legure magnezijuma, koje ga štiti od udaraca i potresa. Primenjen je suptilan ergonomski dizajn, promenjen je oblik tastera koji sada daju jasniji zvuk kada se pritisnu, što fotografima olakšava upotrebu u ekstremnim vremenskim uslovima kada je neophodno nositi rukavice.
EOS-1D Mark IV štiti 76 gumenih zaptivača postavljenih oko kontrola i okvira poklopaca, pa je ovaj model otporan na prašinu i vodu i kada se koristi sa nekim od EF objektiva i Speedlite EX blicevima koji su takođe otporni na loše vremenske uslove.
„Clear View II“ LCD ekran VGA rezolucije čini pregled fotografija i video zapisa jednostavnijim u najzahtevnijim uslovima. Ispunjenjem razmaka između LCD ploče i zaštitnog ekrana foto-elastičnim materijalom, Canon je smanjio refleksiju svetlosti čime je postignut i jasniji prikaz slika. Prethodni akrilni pokrivač zamenjen je ojačanim staklom koje pruža bolju zaštitu ekrana, koji je sada otporan na ogrebotine. Ovaj model ima i integrisani EOS sistem čišćenja koji automatski eliminiše prašinu sa senzora.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

HD video

Canon EOS-1D Mark IV ima funkciju „EOS Movie“, koja omogućava snimanje video zapisa u Full HD rezoluciji sa 30, 25 i 24 slika u sekundi, ili u rezoluciji 720p sa 50 i 60 fps. Uz potpunu kompatibilnost sa PAL, NTSC i prirodnim 1080/24p standardima, EOS-1D Mark IV nudi ručno podešavanje ekspozicije što snimateljima i fotografima omogućava kontrolu nad dubinskom oštrinom.
Ovaj model ima i posebno dugme koje je moguće programirati za brz pristup snimanju, tako da fotografi jednim pritiskom na dugme mogu preći na snimanje HD video zapisa. Tu je i mini HDMI izlaz koji omogućava pregled video zapisa i slika direktno na kompatibilnim televizorima i monitorima.
Napredno prilagođavanje
EOS-1D Mark IV omogućava precizna podešavanja. Mikro podešavanja automatske ekspozicije (AE) i ekspozicije blica (FE) dozvoljavaju fotografu da fino podesi ekspoziciju za bilo koju namenu, tako da mogu savršeno da usklade dva odvojena fotoaparata za konzistente rezultate ili da jednostavno prilagode podešavanja specifičnim zahtevima ili stilu. Takođe je moguće sačuvati preferirane korisničke profile na memorijskoj kartici i zatim ih preneti na drugi EOS-1D Mark IV, tako da fotografi mogu neprimetno promeniti fotoaparat ako je to potrebno.
Druge mogućnosti prilagođavanja obuhvataju dodavanje informacija o autorskim pravima direktno u fotoaparat. Ovo omogućava fotografima da unesu svoje detalje u svaki snimak i to kao standard, što eliminiše potrebu da se naknadno proverava unos podataka i skraćuje vreme potrebno fotoreporterima za dostavljanje fotografija u redakciju. Integrisani mikrofon omogućava snimanje audio beleški koje se mogu pridružiti svakoj fotografiji, što će fotografima olakšati praćenje sadržaja koji su snimili.

Pročitajte i:  Intel dobija 8,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Canon EOS-1D Mark IV – ključne karakteristike:

• Novi APS-H CMOS senzor rezolucije 16,1 megapiksela
• Kontinualno fotografisanje od 10 kadrova u sekundi
• Do 121 velika JPEG slika u jednoj sekvenci
• Novi širokougaoni AF od 45 tačaka sa 39 „cross-type“ tačaka
• Dualni procesor DIGIC 4 izuzetne brzine
• Visoka ISO osetljivost 12.800, može da se poveća do 102.400
• Snimanje video zapisa u punoj HD rezoluciji, 30, 25 i 24 kadrova u sekundi
• „Clear View II“ LCD ekran od 3 inča sa „Live View“ režimom
• Izdržljivo telo fotoaparata otporno na prašinu i vodu sa 76 gumenih zaptivača
• Kompatibilan sa svim Canon-ovim EF objektivima, i Speedlite EX blicevima
• Dostupan je i novi EOS-1D Mark IV bežični transmiter WFT-E2 II (kompatibilan i sa postojećim bežičnim prenosnikom fajlova WFT-E2)

EOS-1D Mark IV je kompatibilan sa svom postojećom dodatnom opremom modela EOS-1D Mark III, EF objektivima (osim EF-S objektiva) i EX serijom Speedlite bliceva. Nezavisno fotografisanje i prenos fotografija mogući su korišćenjem opcionog bezičnog transmitera fajlova WFT-E2 II. Nova dodatna oprema za model EOS-1D Mark IV će takođe biti kompatibilna sa modelom EOS-1D Mark III, uz ažuriranje softvera.

Izvor: TVCOM

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,