SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Huawei je prošlog meseca objavio svoj prvi laptop sa integrisanom veštačkom inteligencijom.

PCPress.rs Image

Odluka stupa na snagu odmah

Sjedinjene Američke Države su preduzele dodatne mere kako bi ograničile tehnološki napredak Kine. SAD sada povlače licence koje su dozvoljavale Intelu i Qualcommu da kupuju i prodaju čipove kompaniji Huawei Technologies. Odluka će uticati na čipove koje Huawei koristi za računare i mobilne telefone.

Huawei se nalazi na listama američkih trgovinskih restrikcija od 2019. godine, ali je nedavno napravio napredak koji zabrinjava američku vladu. Kompanija je predstavila laptop u kojem je integrisana veštačka inteligencija. “Neprekidno procenjujemo kako naše kontrole mogu najbolje zaštititi našu nacionalnu bezbednost i interese spoljne politike, uzimajući u obzir stalno promenjivo okruženje pretnji i tehnološki pejzaž.

Huawei negira tvrdnje o špijunaži

U okviru ovog procesa, kao što smo to radili i u prošlosti, ponekad povlačimo izvozne licence,” izjavio je portparol Ministarstva trgovine. Portparol je odbio da navede da li su pogođene i druge kompanije osim Huawei-ja. “Ali možemo potvrditi da smo povukli određene licence za izvoz ka Huawei-ju.”

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Eksperti za nacionalnu bezbednost optužili su Huawei da pomaže Kini u sprovođenju sajber špijunaže. “Kina odlučno protivreči Sjedinjenim Američkim Državama zbog preteranog proširivanja koncepta nacionalne bezbednosti i zloupotrebe kontrola izvoza kako bi se potisnule kineske kompanije bez osnova,” navelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *