CeBIT: Kompjuteri na točkovima

Snovi o umreženim automobilima su sve bliži realnosti. Uskoro, cela saobraćajna infrastruktura će biti povezana. Ali, da bi se to u potpunosti ostvarilo, IT odeljenja u automobilskoj industriji moraju napraviti promptne i drastične promene.

cebitcar.jpg
Martin Hofmann na CeBIT-u 2015

Na ovogodišnjem Cebitu, više od 500 eksperata je diskutovalo o tome šta se očekuje od auto IT industrije. “Moramo da odbacimo neke dosadašnje IT norme!” Ovim dramatičnim rečima je CIO Volkswagena, Martin Hodmann zatvorio panel u Convention centru. On tvrdi da IT mora biti dizajniran za velike sisteme koji su stabilni i bez rizika, i da nema mesta za besciljno lutanje. Čak i ovo, kaže on, nije dovoljno u ovoj eri clouda, povezivanja, društvenih mreža i big data rešenja. Google, Amazon, Uber i slične kompanije su postale glavni konkurenti automobilskom IT-ju.

“Prvi talas digitalizacije neminovno odlazi u Ameriku” – tvrdi Ferri Abolhassan, direktor IT divizije u T-Systemsu. “U toku je nova industrijalizacija, a zajedno moraju da sarađuju IT, elektronika i manufaktura. Ovo donosi nova partnerstva i druga međusobna udruživanja.”

Christine Grabmair iz ThyssenKruppa je zaključila “Ne menjaju se samo sistemi, već i procesi ali i čitave kulture. U ovom trenutku, glavni problem i izazov automobilske industrije je da centralizuje svoj IT”.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Nama kao posmatračima ostaje samo da budemo pratimo ove promene, ali i da, što da ne – postanemo budući korisnici umreženih automobila.

Izvor: CeBIT

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,