Čeka nas super-brzi internet iz svemira

Većina internet saobraćaja danas se odvija uz pomoć podzemnih ili kablova koji se nalaze ispod površine mora, a sada nekoliko kompanija vidi kosmos kao opciju za proširenje kapaciteta mreže, te kao način na koji će internet doći i do milijardi ljudi širom sveta koji trenutno nisu u mogućnosti da mu pristupe.

PCPress.rs Image

Tako se SpaceX, OneWeb i LeoSat nalaze u ranoj fazi koja je uvod u lansiranje stotina, čak hiljada, satelita koji bi napravili internet mrežu koja bi orbitirala oko planete Zemlje, a jedna kompanija je već u tome uspela – SES Networks, koja već ima 12 satelita u Zemljinoj orbiti, te planira da do kraja 2018. lansira još četiri. Ovaj skup satelita već isporučuje internet u različita mesta, koja su previše udaljena ili siromašna da bi do njih došli neophodni mrežni kablovi.

Ideja o ovakvoj floti satelita začeta je u kompaniji O3b Networks koju je osnovao Greg Wyler 2007. godine. Dok je početkom dvehiljaditih radio na postavljanju telekomunikacione infrastrukture u ruralnim delovima Afrike, Wyler je pomislio da sigurno postoji jednostavniji način da korisnici iz sličnih područja dođu do interneta. Budući da su kablovi skupi, te osetljivi na oštećenja, pomislio je da bi sateliti mogli da budu povoljno rešenje. Nije bio zainteresovan za onu vrstu satelita koja se u to vreme već koristila, a koji su kružili na visini od oko 35.700 kilometara, te mogli da pokriju područja od oko 3.000 kilometara, ali je signal, zbog udaljenosti, bio slab, te je često dolazilo do prekida. Kao bolje rešenje smatrao je satellite koji bi leteli na visini od oko 8.000 kilometara, te bi signal do zemlje i natrag stizao za 150 milisekundi.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

PCPress.rs Image

Wyler je 2013. napustio O3b Networks i osnovao OneWeb, kompaniju koja posluje u okviru SpaceX-a, a koja planira da pošalje satellite u nižu zemljinu orbitu – 180 na visinu od 2.000 kilometara. U novembru 2016. godine iz kompanije SpaceX podneli su predlog za lansiranje 4.425 satelita u nižu orbitu, a na visinu od 1.100 kilometara. Slanje tolikog broja satelita u kosmos zahteva vreme i novac, a najveći trošak bilo bi lansiranje satelita. Upravo zbog toga SpaceX, sa kompanijom Blue Origin čiji je vlasnik Jeff Bezos, radi na razvijanju raketa koje bi mogle više puta da se koriste, što bi značajno uticalo na smanjenje troškova lansiranja. U obraćanju Kongresu, odgovorni iz kompanije SpaceX izjavili su da početak ovog programa planiraju za 2019. godinu. Sa druge strane OneWeb planira da u kosmos pošalje 720 LEO satelita, od čega prvih 10 već 2018. godine.

Kada ovi svemirski internet sistemi počnu da funkcionišu, pojaviće se i peta generacije wireless usluga, poznatija kao 5G. To znači da će i oni koji žive na najudaljenijim mestima na Zemlji moći da dobiju neke od najbržih internet usluga koje će u tom trenutku biti dostupne.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Izvor: howstuffworks.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,