Microsoft kupuje energiju iz prirodnih izvora

Microsoft je objavio da je kupio svu energiju koju će proizvesti u narednih 15 godina kompanija GE Renewable Energy. Predviđa otkup 37 MW energije dobijene iz vetra, koja će biti generisana u sklopu nove vetroelektrane Tullahennel smeštene u okrugu Kerry na jugozapadnom delu Irske (pokrajina Munster).

PCPress.rs Image

Ali ovo nije samo dobar marketinški potez, obe kompanije će iskoristiti priliku da prošire podatke o elektrani kako bi razumeli kako će svaka turbinska baterija bolje skldištiti energiju i potencijalno je distribuirati nazad u mrežu. Kako se navodi u izjavi Microsoft-a, to je prva primena baterija za skladištenje u sprezi sa vetrom u celoj Evropi.

Deo ove energije će ići na napajanje data centara koje Microsoft ima u Irskoj, formirajući održivu petlju. Kupovina donosi ukupne globalne direktne nabavke u projektima obnovljivih izvora energije do skoro 600 MW, navodi se u saopštenju kompanije Microsoft. Održiva i jeftinija energija je u potpunosti u interesu velikih tehnoloških korporacija, koje uvek traže načine da učine svoje data centre koji troše previše struje pristupačnijim.

Pročitajte i:  Microsoft je predstavio Team Copilot

Izvor: Engadget

Facebook komentari: