Cena srebra za četvrt veka skočila za gotovo 575 odsto

Cena srebra je u proteklih 25 godina na konstantnoj uzlaznoj putanji. Uprkos oscilacijama, za četvrt veka zabeležen je impresivan skok od čak 575 odsto! Jedna unca srebra je početkom milenijuma koštala oko 4 dolara, dok danas vredi 27 dolara. To znači da bi neko ko je tada uložio 1.000 evra, danas imao čak 5.750 evra više. Analitičari ovom plemenitom metalu predviđaju svetlu budućnost, iako je za sada mnogo manje zastupljen u investiranju od zlata.

PCPress.rs Image
Izvor: ShutterStock

Upravo zbog pristupačnije cene u odnosu na zlato koje je premašilo 2.400 dolara za uncu, procenjuje se da će srebro sve više biti atraktivno za ulaganje. Prema rečima ekonomskog analitičara i poslovnog savetnika Zorana Pavlovića, osim toga, srebro je sve rasprostranjenije u industrijskoj proizvodnji što će dodatno podići tražnju za ovim metalom.

“Zelena revolucija” diže tražnju za srebrom

„Srebro je sve značajnije u industrijskoj poizvodnji, koristi se u mnoštvu modernih proizvoda. Gotovo svi električni proizvodi, poput pametnih telefona ili kompjutera, sadrže srebro” – smatra Pavlović i dodaje da se može očekivati dalji rast cene srebra u narednim godinama, u skladu sa sve većom potrebom savremenih tehnologija za ovom sirovinom.

Pročitajte i:  PC Press video: Koliko se isplati investirati u zlato u Srbiji? | Georgi Hristov, Tavex

Takođe, solarni paneli, baterije električnih automobila i mnogi drugi proizvodi u ’zelenoj revoluciji’ sadrže ovaj plemeniti metal. Sve ovo ukazuje da će industrijska tražnja za srebrom biti sve veća u narednim godinama.

Nedavno smo u našem studiju ugostili Georgija Hristova, CEO kompanije Tavex i razgovarali smo upravo o ovim temama. Ukoliko vas interesuje predlažemo da pogledate emisiju na našem YouTube kanalu:

Najtraženije srebrne unce i poluge od kilograma

Georgi Hristov iz kompanije Tavex Zlato & Srebro Srbija potvrđuje da u poslednje vreme jača tražnja i za srebrom koje postaje sve atraktivnija investitorima.

Kako naš sagovornik kaže, tražnja za srebom prvo je industrijska, jer se oko 50 odsto sveg srebra koristi u industrijske svrhe, dok se preostalih, po 25 procenata srebra, koristi u investicione svrhe i na nakit. Zbog industrijske primene srebra, ono ima obavezni PDV za razliku od investicionog zlata koje je u Evropskoj uniji i u Srbiji oslobođeno od PDV-a.

Hristov napominje da bi ulagači terbalo da paze kakve proizvode kupuju, iz koje su livnice i koliko su likvidni. Najlikvidniji srebrni proizvodi u Srbiji su, kako tvrdi, Bečka Filharmonija od 1 unca i srebrna poluga Valcambi od 1kg, za koju livnica izdaje dodatni sertifikat i koji treba čuvati.

Pročitajte i:  PC Press video: Koliko se isplati investirati u zlato u Srbiji? | Georgi Hristov, Tavex

Još pola miliona tona srebra čeka da bude iskopano

Srebro je, kao i zlato, ograničeni prirodni resurs za koje se predviđa da ga u prirodi ima za još oko pola miliona tona.

“Procenjuje se da više od 1.74 miliona tona srebra izvađeno iz zemlje do sad, i da je u rezervama, tj. u mineralnim nalazištima, ostalo oko 560,000 tona srebra. To znači da bi trenutnim tempom rudarenja čovečanstvo iskopalo sve rezerve srebra za samo 20 godina. Ali, ovo bi podrazumevalo da ne nađemo nova nalazišta i da se nastavi istim tempom. Svakako, ova oskudnost, iako je manja nego oskudnost zlata, takođe jako bitan faktor u trenutnoj, a i u budućoj ceni srebra” – smatra Hristov.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *