BIZIT plus

Cena zlata opet centralna tačka ekonomskih pitanja

SAD širi sve veću zlatnu krizu ka svetu. Zabrinutost oko kreditnih uslova i debata o gornjoj granici duga zadržaće cenu zlata na istorijski visokom nivou u narednih nekoliko meseci.

PCPress.rs Image

Tržište zlata se u petak povuklo nakon što su splasnuli strahovi banaka u SAD-u. Strah je značajno opao nakon što je pokazano da je stopa zaposlenosti u aprilu bila veća od očekivane. U SAD-u je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u poslednji 53 godine.

Nakon pada banaka cena zlata je drastično skočila u SAD-u. Trenutno stanje duga i ekonomska kretanja utiču na dalji rast cene zlata. Neizvesnost ekonomskog sistema SAD-u potresa ceo svet diktirajući novu cenu.

Za sada su ekonomski analitičari ukazali da cena zlata neće dalje rasti sve dok se ne utvrdi gornja linija duga i zatezne kamate u bankarskom sektoru. Međutim, kako je stopa zaposlenosti bila veća čini se da će banke barem na kratko da odahnu.

Trenutna cena zlata je 1990 dolara a prva sledeća cena koja se očekuje je 2040 po unci. Nova cena kao i značajne promene se ne očekuju pre 1. juna.

Pročitajte i:  James Webb teleskop pronašao zlato u svemiru

Izvor: kitco.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,