Porast zlata zbog finansijske stabilnosti i inflacije

Tržište zlata beleži neočekivani nedeljni rast zbog potencijalnog rizika od „zaraze“ usled kraha banke u Silicijumskoj dolini (SVB).

PCPress.rs Image

Plemeniti metal je ponovo bezbedna zona a investitori su pohrilili nakon kolapsa SVB u petak kada su Kalifornijski bankarski regulatori zatvorili SVB grupu i proglasili najveću propast banke od finansijske krize 2008. godine.

SVB je bila jedna od vodećih finansijera tehnologije a njihov neuspeh pokazuje potencijalne neželjene posledice agresivnog ciklusa planiranja koji je sprovodila Federalna rezerva u svojoj borbi protiv inflacije. Sada se širi strah od posledica koje se mogu osetiti na globalnom tržištu.

Dramatičan preokret ka zlatu je izazvao još veću buru. Tokom prošlih nedelja zlato je konstatno padalo zbog izgleda da će Federalne rezerve povećati stope za 50 baznih poena. A sada zlato iznenada raste. Porastu cene zlata ide u prilog sve veća stopa nezaposlenosti u SAD-u, veliki finansijski krahovi, pad indeksa američkog dolara.

Prava vrednost zlata biće ipak poznata tek za dve nedelje. Za sada je trenutno stanje posledica izveštaja o inflaciji koji se pojavio u utorak i prva reakcija investitora nakon kraja SVB. Očekivana vrednost zlata u narednom periodu se kreće između 1.800 i 1.900 dolara.

Pročitajte i:  James Webb teleskop pronašao zlato u svemiru

Tokom prošlog dana cena zlata se povećala za 70 dolara po unci. Takav rast i skokovi od po 50 do 70 dolara dnevno se očekuju i tokom sledeće nedelje. Međutim, posle stabilizovanja od prvog udara očekuje se zaustavljanje cene na 1.900 dolara. Tokom petka cena zlata je iznosila 1.875-1.800 dolara po unci.

Novi poremećaji na tržištu zlata u SAD-u zasigurno će se preliti i na ostatak sveta u narednom periodu.

Izvor: kitco.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,