CEO koji je prodavao kriptovane telefone kriminalnim grupama osuđen na devet godina zatvora

Kanađanin Vinsetn Ramos, CEO kompanije Phantom Secure koja se specijalizovala za prodaju PGP kriptovanih BlackBerry telefona, osuđen je na dugogodišnju kaznu zatvora, jer je prodavao kriptovane telefone kriminalnim grupama u SAD-u, Meksiku i u Australiji.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući tim telefonima, kriminalci su mogli da kriptuju svoju komunikaciju, ali i da daljinski unište sve podatke na uređajima, ukoliko bi neki njihov član bio uhapšen, a telefon dospeo u ruke policije. Prvi dokazi o Ramosovim aktivnostima datiraju iz 2017. godine, kada je sprovedena istraga protiv Ovena Hansona, bivšeg američkog ragbiste, koji je uhvaćen u pokušaju krijumčarenja tone kokaina iz Meksika u SAD.

Od tada su američki agenti pratili Ramosove aktivnosti i utvrdile su da on s namerom nudi servise sigurne komunikacije kriminalcima. A nakon zajedničke istrage sa kanadskom i australijskom policijom, FBI ga je u martu 2018. godine uhapsio u Vašingtonu. U oktobru prošle godine je proglašen krivim, a sada je doneta odluka da će zbog toga morati narednih 9 godina da provede u zatvoru.

Prema navodima suda, Phantom Secure prilagođeni Blackberry telefoni su između ostalog isporučivani Sinaloa kartelu, koji se bavi švercovanjem droge iz Meksika u SAD, ali i članovima Hell Angels moto bande, koji su ih upotrebili za planiranje nekoliko ubistava.

Nakon Ramosovog hapšenja, vlasti su ugasile Phantom Secure mrežu, koja se sastojala iz servera postavljenih širom sveta (Australija, Kanada, Hong Kong, Panama, Tajland, SAD…). Navedeno je da je u trenutku hapšenja bilo aktivno najmanje 7.000 Phantom Secure telefona, a da je tokom životnog veka kompanije prodato više od 20.000 telefona, od čega je polovina završila u Australiji.

Kao deo presude, Ramos je u obavezi da plati 80 miliona dolara, koje je zaradio dok je vodio kompaniju, ali će mu biti oduzete i nekretnine, nalozi za kriptovalute i zlato.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: