CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Modeli veštačke inteligencije koji koriste rad pojedinaca bez dozvole (ili nadoknade) nisu ništa novo, jer entiteti kao što su The New York Times i Getty Images pokreću tužbe protiv AI kreatora zajedno sa umetnicima i piscima. U martu, Mira Murati CTO OpenAI doprinela je stalnoj neizvesnosti, rekavši za Wall Street Journal da nije sigurna da li Sora, novi AI alat kompanije za pretvaranje teksta u video, uzima podatke sa YouTube-a, Instagrama ili Facebook postova. Sada je YouTube-ov izvršni direktor Nil Mohan odgovorio jasnim upozorenjem OpenAI-u da bi korišćenje njegovih video zapisa za podučavanje Sore predstavljalo „jasno kršenje“ uslova korišćenja platforme.

PCPress.rs Image

Kršenje prava kreatora sadržaja

U intervjuu, Mohan je izjavio: „Iz perspektive kreatora, kada kreator postavi svoj naporan rad na našu platformu, oni imaju određena očekivanja. Jedno od tih očekivanja je da će se uslovi usluge poštovati.”

YouTube ne dozvoljava da se stvari kao što su transkripti ili video zapisi preuzimaju, a to je jasno kršenje njihovih uslova usluge.

Pročitajte i:  YouTube nastavlja borbu protiv ad-blokera na mobilnim telefonima

Mnogo neizvesnosti i kontroverzi još uvek okružuje kako OpenAI obučava Soru, zajedno sa ChatGPT i DALL-E, a The Wall Street Journal je nedavno izvestio da kompanija planira da koristi YouTube video transkripcije za obuku GPT-5. S druge strane, OpenAI konkurent Google očigledno poštuje pravila – barem kada je u pitanju YouTube (koji je u njegovom vlasništvu). Google-ov AI model Gemini zahteva slične podatke da bi naučio, ali Mohan tvrdi da koristi samo određene video snimke, u zavisnosti od dozvola datih u ugovoru o licenciranju svakog kreatora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *