BIZIT plus

CES 2023: Automobil koji menja boje

Mnogi su odrastali u autiće koji menjaju boju kad se pokvase ili kad se promeni temperatura u okruženju. Ova „magija“ je iz sveta igračaka prešla u stvarni, pa je BMW na ovogodišnjem CES događaju predstavio pravi, veliki auto koji nije samo jedne boje.

PCPress.rs Image

U pitanju je koncept u okviru kojeg se za farbanje spoljašnjosti vozila koristi E Ink tehnologija, što znači da vozači mogu da izaberu jednu od 32 boje, ali i da kombinuju više različitih. Sve je to moguće kod vozila koje je ponelo ime „i Vision Dee“, a u pitanju je sportski, električni sedan srednje veličine. Auto pored više boja nudi i Head-Up Display, te Mixed Reality Slider, a zamišljen je kao “virtuelni kompanjon”, ne samo kao auto.

Kao i u slučaju svih drugih koncept modela, i ovaj je verovatno godinama daleko od auto-puteva. Tako je najpre zbog toga što su paneli koji menjaju boje još uvek osetljivi na uslove u stvarnom svetu, poput elementarnih nepogoda (iz kompanije kažu da rade na posebnom zaštitnom spreju) i četki u auto-perionicama. Sve to znači da je ovo tek jedan BMW detalj koji pokazuje kako bi mogla da bude obojena budućnost.

Pročitajte i:  Tehnologija otkrivanja pijanog vozača  

Izvor: Mashable

Facebook komentari: