CFExpress je novi format super-brzih memorijskih kartica

Sony je odavno poznat po tome da pokušava da gura svoje nestandardne formate memorijskih kartica (setimo se samo Memory Stick i Memory Stick PRO Duo formata), pa taj trend nastavlja i ove godine. Oni su objavili da razvijaju CFExpress karticu za koju tvrde da će biti mnogo brža od regularnih SD kartica, pa čak i od UHS II modela.

PCPress.rs Image

Prema najavama, ovaj format imaće brzinu čitanja od 1.700 MB/s i brzinu upisivanja podataka od 1.480 MB/s. Na taj način obezbediće dovoljnu brzinu protoka podataka čak i za najzahtevnije poslove (najveće rezolucije snimanja). Najavljeno je da će nekoliko proizvođača pored samog Sony-ja podržati ovaj standard. Među njima su Nikon na Z6/Z7 modelima (zahtevaće da se implementira novi firmver) i Panasonic na S1 i S1R modelima kamera.

CFExpress koristi PCIe Gen tehnologiju, kao i SD Express i MicroSD Express kartice, ali je spakovana u veći, CompactFlash (CF) format. SD Asocijacija je nedavno objavila da će MicroSD Express kartice imati brzine od 985 MB/s, što je ogromna brzina za kartice veličine nokta, a Sony obećava skoro duplu veću brzinu od toga.

Pročitajte i:  Broj PS4 konzola u upotrebi jednak je broju PS5 konzola

Jedine kamere koje danas zahtevaju toliku brzinu su profesionalne RAW video kamere koje trenutno za snimanje koriste SATA SSD-ove. Međutim, Sony CFExpress kartice obezbediće čak tri puta veću brzinu nego što im je sada dostupna. Sony je najavio da će prve CFExpress kamere imati kapacitet od 128 GB, a za njima će se pojaviti i modeli sa 256 GB i 512 GB smeštajnog prostora. Za sada nema naznaka o ceni, ali je sigurno da ove memorijske kartice neće biti jeftine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,