ERP 2024

Nova Pentagon-ova tehnologija otključava telefon na osnovu hoda korisnika

Američka vojska razvija tehnologiju koja bi koristila ugrađene senzore na pametnim telefonima kako bi prepoznala način na koji hodate ili neki drugi suptilni „biofeedback“, a sve u cilju poboljšanja zaštite ličnih informacija koje se nalaze u telefonima korisnika. 

PCPress.rs Image

Za otprilike dva meseca, američko Ministarstvo odbrane će završiti testiranje sistema koji će otključavati pametne telefone prepoznavanjem hoda korisnika, načina kucanja poruka, držanja uređaja ili drugih fizičkih karakteristika koje hardver telefona može da zabeleži, piše The Washington Post. Ako sve prođe dobro, tehnologija bi mogla da se proširi na većinu američkih telefona u naredne dve godine.

Tehnologija koja se razvija u Pentagonu razlikuje se od kineskog sistema za nadzor zasnovanog na hodu. Umesto praćenja ljudi, telefonima vladinih zvaničnika ovaj sistem trebalo bi da doda još jedan, jeftiniji nivo sigurnosti. Ako telefon otkrije da je previše različitih stvari – kako korisnik hoda, kako izvlači telefon iz džepa ili torbe, kako ga drži dok kuca – razlikuje od normalnih, onda će se zaključati. Na taj način vlasnik i dalje može da koristi svoj telefon normalno, ali neko drugi neće moći da ga uzme i vidi lične informacije ako se telefon ikada izgubi.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

„Naš fokus od samog početka bio je nešto što se može koristiti na komercijalnom nivou“, izjavio je Steven Wallace, naučnik iz Pentagonove Agencije za informacione sisteme za Washington Post. Wallace je naveo tehnologije kao što su GPS i Internet, koji su počeli kao projekti za vojna istraživanja, a zatim se proširili na ostatak društva.

„Ne želim da kažem da ćemo stvoriti nešto što je rasprostranjeno i veliko kao GPS ili Internet, ali već se dešavalo da stvari na kojima sektor radi završavaju u potrošačkim uređajima“, rekao je Wallace Washington Postu.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: