BIZIT 2022

Chandrayaan-2: Indija lansirala još jednu letelicu koja se zaputila ka Mesecu

Indija je 22. jula napravila još jedan veliki korak kada je kosmički program u pitanju, a nakon što je lansirala letelicu koja bi do Meseca trebalo da stigne u septembru.

PCPress.rs Image

Indijska organizacija za istraživanje kosmosa (ISRO), koja je indijski ekvivalent agenciji NASA, potvrdila je da je lansiranje proteklo uspešno, što Indiju približava tome da postane četvrta zemlja koja će stići do Meseca – nakon Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije. Letelica je ponela ime Chandrayaan-2 (što na sanskritu znači „mesečevo vozilo“), a planirano je da sleti na ravnicu između dva mesečeva kratera – Simpelius N i Manzinus C. Letelica je sa sobom ponela i lander Vikram, te rover Pragyan koji se kreće uz pomoć šest točkova, a misija košta 141 milion dolara, što je mnogo manje nego što u slične misije ulažu druge zemlje. Letelica bi u funkciji trebalo da ostane bar godinu dana, a lander i rover samo par nedelja.

Chandrayaan-2 misija je jedinstvena po tome što će se istraživanja vršiti na mesečevom južnom polu koji do sada nije istraživan, pa se očekuje da Indija svetu donese nova saznanja o Zemljinom satelitu.

Pročitajte i:  NASA napravila planove zbog izlaska Rusije iz MSS

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,