NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

NASA je i zvanično odobrila robotsku Dragonfly misiju koja će se zaputiti ka Saturnovom najvećem mesecu Titanu, a u paketu sa autonomnim dronom sa četiri rotora.

PCPress.rs Image

U saopštenju stoji da je Dragonfly „spektakularna naučna misija“, najviše zbog toga što će dron na Titanu pomeriti granice onoga što čovek može da radi na drugim planetama. Kada bude stigao na mesec, leteće sa jedne lokacije na drugu, kako bi što detaljnije istražio okruženje u kojem ima i organskih molekula koji su osnova za stvaranje života.

Dragonfly će tako postati druga letelica koja je stigla do neke druge planete, a nakon Ingenuity helikoptera koji je zabeležio neverovatne uspehe na Marsu. Dron koji će se naći na Saturnu je oko 200 puta veći od letelice sa Marsa, a operacija je šest puta više udaljena od Zemlje.

Naučnici podsećaju da Titan liči na Zemlju od pre više miliona godina, a sve što znaju o ovom prirodnom satelitu je ono što je prikupila letelica Cassini čija se misija završila još 2017. godine, te kapsule Huygens koja je na Titan sletela 2005. godine.

Pročitajte i:  AI botovi kao kuriri u svemiru

Dron Dragonfly će na Titanu ostati tri godine, a jedan od osnovnih ciljeva mu je potraga za tragovima života. Misija košta 3,35 milijardi dolara, a lansiranje je planirano za jul 2028. godine, što znači da će na Saturnov mesec stići u decembru 2034. Ako sve bude teklo po planu.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *