Pet najboljih sajtova za vremensku prognozu

Ovih dana smo svedoci vrlo promenljivog vremena. Ne znate ni šta da obučete, da li da nosite kišobrane ili ipak lepezu.

vremenska prognoza

Gledali ste vremensku prognozu na vestima, ali i dalje želite preciznije informacije sa interneta. Zato vam predlažemo pet najboljih sajtova za vremensku prognozu koji će vam pomoći da uvek budete spremni za svako (ne)vreme kad izađete iz kuće.

5. Republički hidrometeorološki zavod

republički hidrometeorološki zavod

U Srbiji je bez sumnje najrelevantniji sajt za kratkoročne i dugoročne vremenske podatke sajt RHMZ. Veoma obiman i detaljan i na njemu možete naći aktuelne vremenske podatke za sve veće gradove u Srbiji. Tu su i trodnevna, petodnevna, mesečna i sezonska predviđanja. Osim vremenskih podatka tu je i prognoza UV indexa, biometeorološka prognoza, prognoza vodostaja.

Jedna od zamerki je da postoji previše informacija za prosečnog korisnika. Sajt RHMZ je po našem mišljenju prilično konfuzan i nepregledan, podaci su korisniji za profesionalne meteorologe umesto za zainteresovane posetioce koje zanima vremenska prognoza. Ono što ga izdvaja je da većina medija dobija zvanične informacije od RHMZ-a i što predstavlja zvaničnu meteo-statistiku u Srbiji.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

4. AccuWeather

 AccuWeather.com

Sajt koji vam verovatno prvi izlazi na Google pretraživaču je AccuWeather. Odmah vas locira na mapi i prikazuje poprilično precizne podatke. Ono što vas najviše interesuje je odmah vidljivo, mada bi vizuelna rešenja mogla biti malo savremenija i “prijatnija za oko”.

I pored svih zamerki, reč je o jednom od najboljih sajtova za vremensku prognozu, čiju aplikaciju koriste mnogi na mobilnim telefonima. Kad smo kod popularnih opcija, tu je i sajt Weather.com koji je trenutno mnogima prva opcija kada je vremenska prognoza u pitanju.

3. Weather2Umbrella

weather2umbrella sajtovi za vremensku prognozu

Weather2Umbrella je takođe, kao i sajt RHMZ-a jedan od glavnih izvora informacija za domaće medije što se tiče vremenske prognoze. Sajt je lokalizovan na srpski, a ono što ga dodatno izdvaja su informacije o sportu, putovanjima, aerodromima itd.

Opet, jedina zamerka je grafički momenat. Za obične korisnike je (pogotovu danas) bitno da na prvi pogled mogu da dobiju i jasnu vizuelnu informaciju o vremenskim prilikama. Slično kao i kod sajta RHMZ-a. Sajtovi za vremensku prognozu, ma koliko bili korisni, ipak moraju da idu u korak sa vremenom i potrebama korisnika.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

2. Weather Underground

Weather Underground vremenska prognoza sajtovi

Na sajtu Weather Underground možete pronaći veoma precizne i ažurne informacije i mogućnost biranja meteorološke stanice sa koje se “vuku” podaci. Nama se ovaj sajt dopao, jer je vizuelano atraktivan i pruža dosta dodatnih opcija – od biranja različitih mapa, prikazivanja izdvojenih podataka.

Sajt čak poseduje i galeriju fotografija sa svih strana sveta koje svedoče o vremenskim prilikama. Poenta je što možete na njemu lako prilagoditi podatke i prikaze koji vas interesuju. Svaka pohvala!

1. Forecast

Forecast.io vremenska prognoza

Forecast je relativno nov na metereološkoj mapi, pokrenut 2013. godine s minimalističkom, animiranom vremenskom prognozom za vaše mesto, koji prikazuje važne detalje odmah ispred vaših očiju. Temperatura, lokacija, trenutni uslovi i prognoza za narednih sat vremena, 24 sata i 7 dana ukratko su veoma pregledno prikazani.

Ukoliko skrolujete na dole možete naći više detalja o tim predviđanjima, uključujući i dugoročne podatke. Ono što nam je posebno zapalo za oko je i prikaz vremenskih prilika u “vremenskoj mašini” , tako da lako možete saznati da li ste se rodili na sunčan i lep ili tmuran dan.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Forecast možda ne vrvi detaljnim informacijama koje će biti od interesa za meteorologa, pilota i druge lovce na oluje, što je skroz ok. Naime, reč je o izuzetnom sajtu za ljude u potrazi za kvalitetnom prognozom sa optimalnim brojem podataka za obične ljude.

Ako vam to nije dovoljno, testirali smo i aplikacije za vremensku prognozu kako bi bili što spremniji za svako (ne)vreme.

Autor: Damijan Jović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,