ChatGPT i saveti za lakši život: Bot ima granice

AI chatbot-ovi napreduju toliko brzo, svuda su, pa nam se čini da su oduvek tu i da možemo da ih pitamo sve što nam padne na pamet. Botovi ipak imaju granice.

PCPress.rs Image

Novinar portala Mashable, Chance Townsend, je odlučio da izvede jedan eksperiment i zamoli ChatGPT za pomoć. Budući da mora da nauči da planira svoj odrasli život, palo mu je na pamet da bota kompanije OpenAI pita za savet koji su nekada davali roditelji. Otvorio je ChatGPT i postavio mu pitanja o budžetu, pitao ga je i gde da traži stan, kako da spakuje stvari i da se preseli.

Kada je budžet u pitanju, ChatGPT je obavio uglavnom tačne matematičke radnje, a Townsend piše da je došao do istog rezultata kao i on kad je sabirao i oduzimao ručno. Kao problem je istakao i to što mu nije bilo prijatno da unosi podatke o svojim finansijama.

Upitan o pakovanju stvari, ChatGPT je dao neke uobičajene savet koje retko ko ne zna – na primer „baci stvari koje ti nisu potrebne, urolaj tepih“ i slično. Kada je postavio pitanje kako da pronađe stan, novinar je dobio linkove ka sajtovima za izdavanje stanova. Bot je najefikasniji bio o izračunavanju troškova selidbe i preporučivanju ruta za vožnju od tačke A do tačke B.

Pročitajte i:  Komentar: Programeri i njihova budućnost
PCPress.rs Image

Townsend na kraju zaključuje da ChatGPT nije najbolji savetnik za ovakve stvari i dodaje da će za savet ipak pitati roditelje. Ističe da to ne znači da OpenAI bot nije bio koristan, ali kaže da je najveći problem to što onaj koji postavlja pitanje mora da bude strašno precizan i da potroši mnogo vremena na to. AI chatbot-ovi na kraju krajeva i nisu dizajnirani da planiraju život za svoje korisnike, ali je pomoć ponekad dobrodošla.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *