BIZIT plus

Cheetah 3: robot koji gospodari stepenicama

Robot Cheetah 3, koji je dizajniran na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, može da „potrči“ uz stepenice, a da ne gleda kuda hoda, budući da mu novi algoritmi omogućavaju da svet oko sebe doživljava uz pomoć dodira.

Ovo nije prvi robot koji je savladao nekoliko stepenika, ali su prethodnici u tom procesu koristili kamere, dok je tim stručnjaka Cheetah 3 robota zamislio tako da funkcioniše bez vizuelnog dodira sa svetom. Plan je da se robot kreće tamo gde ljudska noga ne može ili ne sme da kroči, a u prostorima kao što je unutrašnjost neke nuklearne elektrane, te bilo koji drugi u kojem postoje štetna zračenja ili neka druga opasnost.

U prostorima u kojima su uslovi opasni po čoveka, te postoje jaka zračenja, kretanje bez kamere moglo bi da bude dragoceno, budući da bi robot mogao da stigne na željenu tačku i u slučajevima kada „ne vidi“ putanju kojom bi trebalo da se kreće. Upravo zbog toga su kreatori koji stoje iza  Cheetah 3 koristili algoritme i senzore, a kako bi robotu dali mogućnost da proceni položaj tela u prostoru, na osnovu čega može bezbedno da se kreće ka cilju, te uspešno prevaziđe prepreke.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Čuda sa CES-a

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,