Cheetah 3: Robot koji se ne boji mraka

Boston Dynamics, iako već nekoliko godina u fokusu, nije jedina kompanija koja se bavi robotima nove generacije, što dokazuje i model Cheetah 3 koji je rezultat višegodišnjeg rada MIT eksperata.

PCPress.rs Image

Naime, MIT je podelio video koji robota Cheetah 3 prikazuje kao prilično fleksibilnog, što mu omogućava da pravi velike skokove, te prevazilazi skoro sve prepreke u otvorenim prostorima. Robot tako pravi skokove koji deluju intuitivno, te kao da su rezultat preciznog promišljanja, a ne skupa senzora i kamera.

Horor scenarijima koji se već razvija u glavama robotofoba doprinosi i to što su kreatori kreirali funkcije zahvaljujući kojima robot ne mora da se fokusira samo na vizuelni prikaz prostora, čemu doprinose hardverska poboljšanja koja omogućavaju da se robot kreće i „na slepo.“ To je omogućeno i preko niza algoritama, na osnovu kojih robot detektuje prepreke, te određuje koju količinu sile mora da primeni prilikom svakog pokreta.

Kreatori ističu da su roboti koji se oslanjaju samo na vizuelno prilično spori, te ne mogu da se kreću u uslovima bez svetla. Upravo zbog toga što se ne oslanja samo na ono što vidi, model Cheetah 3 može da se koristi u otežanim uslovima kretanja, za opasne i teške poslove, poput inspekcija u nuklearnim elektranama, te akcija spasavanja tokom neke katastrofe.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Izvor: cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,