BIZIT 2022

Agresivni marketing preko aplikacija iz Google Play prodavnice

Maliciozne aplikacije za reklamiranje različitih sadržaja funkcionišu tako što jednom kada se otpreme na uređaj ostaju sakrivene, te na svakih 15 minuta prikazuju reklame preko celog ekrana.

PCPress.rs Image

U okviru Google Play prodavnice otkriveno je bar 85 ovakvih aplikacija koje sadrže adware, a izgledaju kao video igre, te aplikacije koje nude druge lažne sadržaje koji korisnike motivišu da ih otpremaju na svoje uređaje. Aplikacije koje budu prepoznate kao adware automatski se uklanjaju iz prodavnice, a sigurnosni istraživači iz agencije Trend Micro pronašli su čitavu grupu ovakvih aplikacija u okviru Google Play prodavnice. Utvrđeno je da su aplikacije iz ove familije preuzete preko devet miliona puta od strane korisnika iz celog sveta, koji sada trpe agresivne reklame na svakih 15 do 30 minuta.

Adware aplikacije sposobne su da prikazuju reklame preko celog displeja, te ostanu sakrivene u okviru uređaja, kao i da prate aktivnosti na telefonu. Kada se neka reklama zatvori, aplikacija prikazuje tastere koji sadarže komande “start,” “open app” ili “next”, ali se pritiskom na bilo koji od njih samo aktivira nova reklama. Aplikacija se potom „krije“, te uklanja ikonicu sa ekrana, ali nastavlja da funkcioniše u pozadini, te prikazuje reklame u određenim intervalima. Iako dolaze od različitih kompanija, ovakve aplikacije pokazuju slično ponašanje, te dele isti kod, što ukazuje na to da sve dolaze iz iste grupe.

Pročitajte i:  Windows 11 22H2 upozorava kada ste neooprezni sa lozinkama

PCPress.rs Image

Jedna od najpopularnijih aplikacija ovog tipa – “Easy Universal TV Remote“ – preuzeta je čak pet miliona puta, a negativne ocene ukazale su na to da postoji neki problem, te da se najverovatnije radi o aplikaciji koja nudi lažne usluge. Korisnik lažne aplikacije može da ukloni ručno, preko uninstall opcije u okviru aplikacije, što nije lako, budući da reklame koje zauzimaju čitav otežavaju da se stigne do ove opcije.

Adware aplikacije postaju sve popularnije, te je Google tokom 2018. uklonio 22 ovakve aplikacije, da bi se taj broj sada popeo na 85.

Izvor: Threat Post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,