BIZIT plus

Chrome ekstenzije za praćenje korisnika

Jedan bezbednosni ekspert je napravio web sajt koji instalirane Google Chrome ekstenzije koristi za kreiranje takozvanog „online otiska“ preko kojeg može da se prati ponašanje korisnika na internetu, čime pomaže da korisnici otkriju koje im opasnosti prete.

PCPress.rs Image

Kreiranje ovakvih otisaka bazira se na različitim elementima, poput GPU performansi, instaliranih Windows aplikacija, rezolucije ekrana uređaja, konfiguracije hardvera, čak i na fontovima koji su instalirani na računar. Pošto se kreira otisak, uređaj se lako prati.

Web developer ‘z0ccc‘ je nedavno podelio novi sajt za kreiranje ovakvih otisaka – ‘Extension Fingerprints‘, koji korisnike prati preko instaliranih Google Chrome ekstenzija. Još je 2019. objavljeno da je moguće  da se otisci kreiraju na osnovu ekstenzija koje se nalaze u pregledaču na uređaju koji se prati, a neke od njih koriste „tajni token“ bez kojeg niko ne može da ih koristi za praćenje.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je najbolje da u pregledaču nema instaliranih ekstenzija, a među najpopularnijim ekstenzijama koje se prate je uBlock koji služi za filtriranje sadržaja, uključujući i blokiranje reklama. Tu može da pomogne Extension Fingerprints, preko kojeg korisnik može da ispita koje je ekstenzije već instalirao.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: