Chrome i Netflix: Ekstenzija za učenje jezika

Učenje jezika kroz interakciju više ne znači da onaj koji je željan znanja mora da spakuje kofere i krene na izvorište jezika koji želi da nauči. Naime, sada je dovoljno da se potencijalni poliglota pretplati na Netflix, te instalira Chrome ekstenziju „Language Learning with Netflix“.

PCPress.rs Image

Nova ekstenzija omogućava da se neki program prati sa duplim titlovima, a kako bi korisnici mogli da razumeju nepoznate jezike, te nauče poneku reč tokom procesa gledanja. Radi se o pametnom potezu, budući da Netflix raspolaže bogatom jezičkom bibliotekom, te nudi sadržaje na danskom, holandskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, norveškom, portugalskom, španskom, turskom, hrvatskom, te drugim jezicima.

Ekstenziju su razvili developeri David Wilkinson i Ognjen Apić, a tokom procesa u okviru kojeg su želeli da kreiraju sopstveni softver za učenje jezika. Tvrde da je opcija najviše korisna zbog toga što za učenje nekih jezika, kao što je Farsi, nema dovoljno materijala, pa ovi često ostaju nedostupni onima koji su za njih zainteresovani.

Pročitajte i:  „Propričao“ Chrome na Android-u

Ekstenzija će najviše koristiti onima koji imaju osnovno znanje jezika koji žele da usavrše, budući da, između ostalog, obogaćuje rečnik, te obeležava reči koje se ne koriste često. Kada se preko neke reči prevuče kursor dobija se pop-up rečnik, koji sadrži i audio zapise reči, te korisnik može da ih čuje više puta kako bi ih bolje upamtio. Pored toga, moguće je da se neki dijalog uspori, te vrati unazad nakon svake rečenice kako bi se jezik učio rečenicu po rečenicu. Tu je i katalog filmova koji su najprikladniji za učenje određenih jezika, a ekstenzija je besplatna, te se uskoro planiraju i dodatne opcije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,