ERP 2024

Chrome: Maliciozni ad blocker živi od reklama

AllBlock Chromium ekstenzija za blokiranje reklama ima svoju mračnu stranu – bezbednosni istraživači su nedavno otkrili da korisnicima bez njihovog znanja i pristanka isporučuje sakrivene linkove. U pitanju su veze koje ih preusmeravaju na druge adrese, a od toga zarađuju jedino developeri koji su ekstenziju i razvili.

PCPress.rs Image

Problematična ekstenzija je još uvek dostupna u Chrome Web Storu, a reklamira se kao ad blocker koji se fokusira na YouTube i Facebook. Cilj mu je, kako se tvrdi u opisu, da zaustavi pop-up reklame, te ubrza pretraživanje interneta. To ipak nije do kraja tačno, najpre zbog toga što ekstenzija korisnicima isporučuje baš ono od čega bi trebalo da ih štiti – maliciozne linkove.

Isporučivanje neželjenih reklama sigurno nije opasno kao krađa podataka o kredinim karticama žrtava, ali ipak utiče na korisnike. Maliciozna kampanja žrtve s legitimnih URL-ova preusmerava na adrese koje kontrolišu developeri. Na taj način se na web stranice ubacuju linkovi s reklamama, pa korisnike vrebaju s neočekivanih pozicija. Prevaranti tako stiču dobit dok korisnici „stradaju“.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

PCPress.rs Image

Ovaj slučaj je još jedan podsetnik koliko je važno da korisnik bude pažljiv prilikom izbora ekstenzija. AllBlock ima odlične ocene korisnika, zbog toga što se obećana funkcija pravilno primenjuje, pa blokira vidljive reklame. Uprkos tome se radi o obmani na kojoj se zarađuje.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,