ERP 2024

Chrome protiv blokiranja anonimnog pretraživanja

Propust koji u okviru Chrome Incognito Mode-a postoji već neko vreme web-sajtovima omogućava da registruju kada neki korisnik internet pretražuje anonimno, te su pojedini taj propust počeli i da koriste, te da blokiraju anonimne posetioce. Do takvih praksi je došlo budući da anonimno pretraživanje ugrožava statistiku i prikupljanje podataka, a Google planira da grešku ispravi i korisnicima vrati pravo na anonimnost.

PCPress.rs Image

Problem se nalazi u Chrome “FileSystem” API odeljku, te je API isključen kada je Chrome u Incognito modu, što web-sajtovima omogućava da primete one koji im pristupaju anonimno. U budućnosti, kada sajtovi budu zahtevali FileSystem API, Chrome će kreirati privremene virtuelne fajlove u okviru RAM-a uređaja, te će detektovanje i blokiranje Incognito pretraživača tako biti onemogućeno. Privremeni fajlovi će biti brisani čim se zatvori pretraživač, tako da će Chrome imati potpunu kontrolu nad načinima anonimnog pretraživanja.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je ovo najverovatnije samo privremeno rešenje, dok se FileSystem API potpuno ne ukloni, što bi moglo da se dogodi kada Google bude utvrdio da API radi malo više od otkrivanja Incognito korisnika, a do tada eksperimentalna opcija stiže sa Chrome 74 verzijom, te se pretpostavlja da će postati standardna do verzije Chrome 76.

Pročitajte i:  OpenAI sklapa dogovor o upotrebi Reddit sadržaja

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,