BIZIT 2022

Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana potpisuje se u aprilu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je juče, 18. februara, da je na ministarskom sastanku u Skoplju dogovoreno da će u aprilu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, biti potpisan Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Na ministarskom sastanku u Skoplju najavljeno je i osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost.

PCPress.rs Image

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, ocenila je da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije, kao i da doprinosi približavanju jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije.

“Srbija je zajedno sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu posvećena pripremama za evropske integracije, a jedan od važnih koraka u tome je snižavanje cena rominga”, istakla je Matić. Podsetila je da Sporazum o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana definiše regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Damjan Mančevski rekao je da postoji mogućnost i potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Severne Makedonije, a na predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu. Objasnio je da je tim sporazumom predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama čime je omogućeno sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje između tih zemalja.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Evropske komisije Marija Gabriel izjavila je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će se 4. i 5. aprila održati u Beogradu.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,