BIZIT plus

Chrome uskoro počinje da daje prednost HTTPS protokolu

Oko 82 procenata Internet sajtova danas koristi HTTPS, ali to i dalje ostavlja ogroman broj nezaštićenih sajtova. Među najvećim zagovornicima upotrebe HTTPS-a su inženjeri koji razvijaju Chrome.

https

Svi jednaki, HTTPS jednakiji

Već godinama unazad Chrome „nagovara“ vlasnike sajtova da pređu na HTTPS protokol, kao i korisnike da obrate pažnju na „nezaštićene“ HTTP stranice. To je radio na više načina – kreiranjem funkcija kao što su „Site Isolation“, obaveštavanje korisnika da pristupaju nebezbednim stranicama ili da ostavljaju svoje lične/pristupne podatke na njima, blokiranjem download-a ako je stranica HTTP, a korisniku se „prijavljuje“ kao HTTPS…

Poslednja izmena, koja se očekuje u Chrome-u v90, odnosiće se na Omnibox. Za one koji ne znaju, Omnibox je lokacija u Chrome-u gde korisnici unose URL-ove (address bar). Trenutno, kao i u svim ranijim verzijama, kada se u Omnibox-u ukuca adresa bez prefiksa, Chrome je kao podrazumevan dodavao „http://“. Na primer, ako bismo uneli „domain.com“ Chrome bi sam učitao http://domain.com. Od verzije 90, koja se očekuje u aprilu, to će se promeniti, tako da će podrazumevani prefix biti https://.

Pročitajte i:  Chrome dobija AI asistenta za pisanje

Za one koji ne mogu da čekaju, već odmah žele da isprobaju ovu opciju, a pri tome koriste Chrome Canary, mogu da je aktiviraju komandom chrome://flags/#omnibox-default-typed-navigations-to-https.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: