ERP 2024

NASA tvrdi da neki organizmi mogu da prežive na Marsu

Mogli bismo nesvesno da kontaminiramo Mars i bilo koji drugi svet koji u budućnosti istražujemo mikroorganizmima sa naše planete. Naučnici iz NASA-e i Nemačkog vazduhoplovnog centra lansirali su u stratosferu nekoliko gljivičnih i bakterijskih organizama još 2019. godine u okviru eksperimenta MARSBOx.

PCPress.rs Image

Preživljavanje samo privremeno

Stratosfera, drugi glavni sloj Zemljine atmosfere koji se nalazi iznad ozonskog omotača, ima uslove koji podsećaju na Crvenu planetu i savršeno je mesto za slanje uzoraka kako bi se utvrdilo da li bi preživeli na Marsu. Sada su naučnici objavili rad o svojim nalazima, gde su razgovarali o tome kako su spore crne plesni preživele putovanje.

Mikroorganizam je mogao samo privremeno da živi na površini Marsa, ali istraživači su otkrili da bi spore mogle da ožive nakon što se vrate kući. Tim je postavio spore gljivica Aspergillus Niger i Salinisphaera shabanensis, Staphilococcus capitis subsp. capitis i Buttiaukella sp. MASE-IM-9 bakterijske ćelije unutar MARSBOx aluminijumske posude. Unutar kontejnera bila su dva sloja uzoraka, pri čemu je donji bio zaštićen od zračenja, tako da NASA može da odvoji efekte zračenja od uticaja drugih uslova okoline. NASA-in balon preneo je kontejner u stratosferu, gde su uzorci bili izloženi uslovima sličnim Marsovcima i izloženi UV zračenju preko hiljadu puta više od nivoa koji izaziva opekotine od sunca.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Prošle godine NASA je ažurirala svoje politike kako bi pokazala svoju snažniju posvećenost sprečavanju da se Mesec i Mars zagađuju sa ljudske strane. Agencija želi da bude sigurna da neće nesvesno odneti organizme ili druge zagađivače sa Zemlje u druge svetove, jer bi to moglo ugroziti potragu za vanzemaljskim životom. Njihovo vraćanje kući iz drugih svetova takođe bi moglo negativno uticati na naše okruženje. Siems je objasnio da su eksperimenti poput misije MARSBOx važan način da nam pomognu da istražimo sve implikacije svemirskog putovanja na život mikroba i kako to znanje možemo usmeriti ka neverovatnim svemirskim otkrićima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: