CIA: Lažni nalozi na društvenim mrežama kao zamka za kinesku vladu

CIA je navodno pre nekog vremena započela tajnu operaciju na društvenim mrežama, a da bi trolovala one koji rade za kinesku vladu. Zvuči kao početak vica, ali je rat lažnim vestima i još lažnijim postovima veština novog doba.

PCPress.rs Image

Prema onome što piše Reuters, akcija je počela još 2019. godine, a očekivalo se da izazove uznemirenost među zaposlenima u kineskoj vladi. CIA agenti su navodno pravili lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili glasine, i lažne vesti poput one da pripadnici Komunističke partije u Kini kriju svoja bogatstva van zemlje.

Niko vest nije komentarisao, što se nije ni očekivalo. Nije poznato da li operacija i dalje traje, ali se zna ko ju je odobrio – Donald Trump koji je i sam rado ratovao na socijalnim platformama. Iako sve zvuči kao šala, društvene mreže odavno oblikuju javno mnjenje, pa ovakve akcije uopšte nisu naivne.

PCPress.rs Image

Propaganda ipak nije ništa novo, a i druge zemlje imaju slične akcije – Rusija se odavno optužuje da lažnim nalozima napada Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *