BIZIT plus

Cisco: Intercloud – data centri budućnosti

Kakvi su najnoviji trendovi kada su u pitanju data centri, virtuelizacija i cloud servisi, te šta Cisco može da ponudi na ovim poljima, razgovarali smo s Višnjom Radoš, Cisco specijalistom za data centre i virtuelizaciju.

Cisco Data Cener Intercloud
Višnja Radoš, Cisco specijalista
za data centre i virtuelizaciju

Koje trendove prepoznajete u data centrima u Srbiji i regionu, i kako će se oni razvijati u budućnosti?

U data centrima u Srbiji primećujem trend automatizacije upravljanja infrastrukturom. IT inženjeri prepoznaju i implementiraju rešenja koja im omogućavaju da automatizuju jednostavnije infrastrukturne zadatke, poput puštanja fizičkih i virtuelnih server u rad. Kada novi server postaje dostupan za svega nekoliko minuta umesto sati, IT tim može da se fokusira na nove servise i dodatnu optimizaciju postojeće infrastrukture. Napredniji timovi automatizuju ne samo serversku i storidž infrastrukturu već i sigurnosne, mrežne i aplikativne servise, što dozvoljava brzo i automatizovano puštanje u rad kompletnih aplikacija ili data centara. Ovakva rešenja otvaraju nove poslovne modele i omogućuju IT timovima da ponude različite IT servise ostalim grupama u okviru svoje firme ili čak partnerskim i drugim firmama na tržištu.

Rešenja za automatizaciju i orkestraciju, kreiranje, monitoring i naplatu IT servisa postaju dostupna i omogućavaju IT‑ju da lako izmeri i naplati servise koje pruža u okviru firme ili globalno. Na ovaj način IT timovi prestaju da budu potrošački centri i postaju profitni centri u okviru firme. Ovaj trend ide paralelno s trendom outsourceovanja IT servisa. Zapravo, svaki IT tim rešava koje će IT servise razvijati interno, a koje će nabavljati od eksternih cloud ponuđača specijalizovanih u određenim oblastima. Svi ovi trendovi vode ka tome da će IT timovi evoluirati u brokere internih i eksternih IT servisa, kao i da će dinamika promene IT rešenja koja pomažu poslovanju neke firme postati mnogo veća, u skladu s veoma dinamičnim tržistem. Veliki zadatak IT timova budućnosti biće održavanje sigurnosnih polisa, kao i prepoznavanje inovatnivnih IT servisa koji će unaprediti poslovanje njihovih firmi u takvom dinamičnom okruženju.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

Koje tehnologije i rešenja Cisco može da ponudi svojim partnerima kako bi unapredio razvoj data centara u Srbiji i regionu?

Cisco je već decenijama poznat kao ponuđač mrežnih rešenja za data centre širom sveta pa i u Srbiji. Interesantno je da je Cisco prvi put ponudio kompletno rešenje za konsolidaciju i automatizaciju infrastrukture data centara 2009. godine sa Unified Computing System rešenjem, koje objedinjuje serverske, storidž i mrežne resurse. Korisnici u Srbiji i širom sveta prepoznali su prednosti i inovaciju UCS‑a, u prilog čemu govori market share i činjenica da je za vrlo kratko vreme UCS postao broj dva globalno, a broj jedan u Americi, gde je trend automatizacije uzeo maha dosta ranije. UCS je jedinstveno rešenje na tržištu koje za razliku od ostalih nudi stateless infrastrukturu, tj. onu koja se konfiguriše on demand, po potrebi aplikacija. Zato je UCS prvi izbor cloud provajdera i korisnika koji implementiraju privatna cloud okruženja, kao i aplikativaca i razvojnih timova jer po prvi put mogu da dobiju željenu serversku storidž i mrežnu infrastrukturu na klik i po potrebi kroz potpuno otvoreni XML API.

Danas veliki broj korisnika u Srbiji i regionu implementira UCS rešenje, a odnedavno i male firme kojima je potrebno svega nekoliko servera planiraju konsolidaciju i automatizaciju svoje infrastrukture koristeći UCS Mini rešenje. UCS Mini nudi identične funkcionalnosti kao i UCS, a prilagođen je manjim data centrima jer je manjeg formata i skalabilnosti pa je samim tim i cenovno atraktivniji. On skalira do 20 servera i veoma lako postaje deo klasičnog UCS rešenja u trenutku kada je potrebna veća skala, tako da je investicija u UCS Mini sigurna.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

Kao što smo prepoznali potrebe manjih IT okruženja sa UCS Mini rešenjem, tako smo prepoznali i specifično okruženje firmi koje razvijaju moderne aplikacije koje su distribuirane i otporne na otkaz pojedinačnih hardverskih komponenti, a podržavaju velike skale. To su obično aplikacije provajdera inovativnih IT servisa ili one koje opslužuju Big Data, nestrukturirane podatke i slično i ne koriste virtuelizaciju i konsolidovan storidž već veliki broj distribuiranih nodova. Za ovakve i slične aplikacije, kao i za bare metal kao servis, Cisco je ponudio M seriju koja je jedinstvena na tržistu, a System Link tehnologija, kao poslednja u nizu UCS inovacija, obezbeđuje velike uštede firmama koje imaju ovakve zahteve.

Vođen uspehom UCS‑a, Cisco je automatizaciju podigao na viši nivo sa Cisco Application Centric Infrastructure rešenjem koje nudi potpunu automatizaciju i programabilnost mrežnih i sigurnosnih servisa. Cisco ACI nudi apstrakciju kroz definiciju aplikativnih profila koji definišu infrastrukturne zahteve jedne aplikacije. Ovakve zahteve može lako da definiše aplikativni inženjer i na osnovu toga dobije potrebnu infrastrukturu, koja pored servera i storidža sada može da podrazumeva i veoma kompleksne mrežne i sigurnosne servise. Cisco ACI je kroz Opflex model otvoren i za druge proizvođače mrežnih servisa, kao što su Citrix, F5, Checkpoint, Juniper i mnogi drugi koji mogu postati deo aplikativnog profila. Cisco ACI je SDN rešenje nove generacije koje ne pravi razliku između fizičkih i virtuelnih servera ili Linux kontejnera, fizičkih i virtuelnih servisnih uređaja.  ACI ne zahteva implementaciju posebne overlay mreže i omogućava automatizaciju i programabilnost bez povećanja kompleksnosti, već kroz značajno pojednostavljenje upravljanja mrežom i apstrakciju. Preduslov za ACI arhitekturu jeste Nexus 9000 platforma koja se danas može koristiti kao klasičan NXOS svič, a prosto uključiti u ACI modu kada korisnik ima potrebu za automatizacijom, programabilnošću ili većom fleksibilnošću mreže.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

Šta dobijaju kompanije ukoliko se odluče na implementaciju Cisco rešenja u svoje data centre?

Cisco, njegovi partneri i korisnici Cisco tehnologija  odavno su prepoznatljivi po tehnološkim inovacijama i zato su lideri u oblastima u kojima posluju. Prepoznajući IT tranzicije (u prošlosti prelazak na IP, prelazak na VoIP, virtuelizacija, automatizacija), Cisco pomaže partnerima da ostanu ili postanu konkurentni na tržištu. Pravi primer ovakvog partnerstva danas jeste Cisco Intercloud, u kome učestvuju provajderi i korisnici različitih IT usluga koji koriste Cisco tehnologije. Korisnici IT usluga imaju jedinstvenu mogućnost da zadrže sigurnosne polise privatnog okruženja kada koriste usluge Intercloud provajdera i da na vrlo jednostavan način menjaju provajdere u zavisnosti od tržišnih uslova i prioriteta. Ova jedinstvena mogućnost zasniva se na Intercloud Fabric tehnologiji i Cisco One Enterprise Cloud Suite rešenju. Provajderi usluga imaju mogućnost globalne i regionalne ponude svojih rešenja baziranih na inovacijama Cisco tehnologije i partnerski odnos sa Ciscom u nastupu na tržištu. Mnoge firme istovremeno su i korisnici i provajderi različitih servisa u okviru Intercloud familije. Izuzetno smo zadovoljni što vidimo da sve veći broj firmi iz Srbije i regiona ulazi u Intercloud partnerstvo i tako menjaju svoje poslovne modele u skladu s trendovima na tržištu. U ovakvom modelu potpuno su ravnopravne firme iz Srbije ili bilo kog drugog regiona ukoliko imaju ideju i inovativni IT servis koji mogu da ponude.

www.rrc.rs 

Igor Vujaklija

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari: